Prvi 2434 pregleda 02. April 2024.

Ledene kocke: Starinski kolač koji svi obožavaju!

instagram/canva

Ledene kocke se decenijama pripremaju za razne prilike, ali i za 'obične dane'. One su idealan slatkiš sa sočnom korom, kremastim filom i krckavim prelivom od čokolade

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike ulja
  • 4 kašike kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo

via GIPHY

Za preliv:

  • 200 g šećera
  • 2 čaše vode

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 9 punih kašika brašna
  • 250 g putera 
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera

 | Author: instagram/canva instagram/canva

Za glazuru:

  • 100 g čokolade 
  • 4 kašike mleka

Priprema:

  1. Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Dodajte ulje i opet umutite, pa polako dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom.
  2. Sve sjedinite mikserom, pa dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne. Lagano pomešajte obe smese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. 
  3. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Koru probušite viljuškom na par mesta, pa kada bude gotova, prelijte je sirupom.
  4. Pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tda dobijete glatku smesu. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Dodajte mleko sa brašnom u zagrejano mleko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
  5. Umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom.  Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila. Ostavite u frižideru da se stegne. 

Prijatno!

Tvoja reakcija?