Prvi 546 pregleda 01. Mart 2024.

Malaga kolač: Neodoljivi spoj banana i čokolade!

Torte i kolači sa bananama su posebno neodoljivog ukusa i ljudi ih većinom obožavaju. Ovaj malaga kolač je savršen ako vam treba nešto slatko na brzinu, a niste u prilici da izgubite puno vremena na pripremu

Sastojci:

Za tortu:

  • 4 jajeta
  • 1 šolja šećera 
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • pola šolje mleka
  • malo više od pola čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 supene kašike gustina
  • 2 supene kašike kakao praha

 | Author: tiktok/canva tiktok/canva

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 žumance
  • 1 kašika gustina
  • 50 g putera
  • 1 kesica vanilinog šećera


Za ganaš:

  • 100 g crne čokolade
  • 1-2 kašike ulja

 | Author: canva canva

Za unutra:

  • 7 banana

Za ivice:

  • lomljeni lešnici

Priprema:

  1. U dublju činiju sipajte belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U odvojenoj činiji umutite žumanca, pomešana s vanilinim šećerom, mlekom, pa to umešajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao.
  2. U mešavinu sa žumancima dodajte polovinu umućenih belanaca i pažljivo promešajte da sneg ne bi splasnuo. Potom dodajte i preostalu polovinu belanaca uz oprezno mešanje.
  3. Sipajte u kalup za tortu, prethodno obložen papirom za pečenje, i poravnajte špatulom. Pecite oko 20-25 minuta, u rerni zagrejanoj na 170°C.
  4. Dok se peče, spremite fil: pomešajte u šerpi brašno, mleko, šećer, žumance i gustin, pa mešajte dok ne potamni na srednjoj vatri. Čim počne da ključa, sklonite sa šporeta, dodajte puter i vanilin šećer i nastavite da mutite mikserom. Ostavite da se ohladi skroz.
  5. Isecite koru na pravougaonike za 1-2 cm duže od banane, pa na pravougaonik na nesite fil, preko toga stavite bananu, pa je premažite filom sa svih strana, tako da se formira prepoznatljivi oblik.

 

Tvoja reakcija?