Prvi 321 pregleda 24. Septembar 2023.

Najzdraviji doručak koji možeš da nosiš sa sobom!

canva

U piramidi ishrane, žitarice zauzimaju posebno i najveće mesto što znači da su one osnovna hrana svakoga od nas i da ih treba konzumirati svakodnevno. Međutim, jedna od njih se posebno izdvaja, a reč je o ovsu

Međutim, ovde ne govorimo o pahuljicama koje su već doživele neku vrstu prerade već o čistom ovsu, a kašu od njega ćete dobiti samo mlevenjem celog zrna ove žitarice.

Kada je u pitanju ideja, uvek možete da eksperimentišete, bilo da radije jedete slatki ili slani doručak. Ovas je neutralnog ukusa kao i većina žitarica pa će se odlično slagati uz voće poput jagoda, nektarina ili banana, a kada je u pitanju slani doručak, možete ga ukombinovati sa kuvanim jajetom, pavlakom, siorom, slaninom... Bukvalno kako poželite!

 | Author: canva canva

Najbolje od svega kada je ovas u pitaanju jeste to što ima veoma blagotvorno dejstvo na čitav organizam pa je idealan kao svakodnevni doručak.

Krvni pritisak

Redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smela da zameni lekove, ali je ovo jedna zdrava prevencija.

Regulacija težine

 | Author: canva canva

Ovsena kaša stvara osećaj sitosti duži deo dana, a organizam čisti od toksina. Na primer, ako za doručak pojedete ovsenu kašu od kvalitetnog ovsenog brašna, nećete biti gladni do ručka kada možete i treba da jedete nešto kuvano i kvalitetno, piše Naj žena.

 | Author: canva canva

Rad creva

Vlakna koja se nalaze u zobi pomažu u čišćenju creva, podstičući zdravu probavu. Pomažu i da se poboljša sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta tako što obezbeđuje da hrana dođe do mesta gde treba da ide u određenom vremenskom periodu.

Tvoja reakcija?