Prvi 1768 pregleda 13. Septembar 2023.

Napravite starinski šampon od koga kosa buja!

canva

Čini se da svakim danom ima sve više preparata za kosu, što šampona, što maski, što sprejeva, a sastojci baš i nisu sasvim bezbedni. Naše bake nisu bile "bombardovane" kozmetičkim preparatima kao što je to slučaj sa nama, a imale su zdravu i jaku kosu zahvaljujući sastpjcima iz prirode

Mnoge od nas troše čitavo malo bogatstvo na kozmetičke preparate za negu kose na godišnjem nivou, ali ako malo zavirimo u prošlost, videćemo da ovo u većini slučajeva nije potrebno. Nekada žene nisu imale šampone u obliku u kakvom ih mi danas svakodnevno koristimo, a kosu su prale. Ako se pitate kako, odgovor je jednostavan: pravile su ih same i to od prirodnih sastojaka.

 | Author: canva canva

Kao idealna tečnost za pranje kose u ranijim vremenima pokazala se kišnica. Prednost u sakupljanju kišnice imale su žene sa sela, naravno, a one u gradu su koristile destilovanu vodu, piše Ona.

Pre pranja žene su koristile do 10 kapi bademovog ulja koje su trljale po celom korenu kose. Interesantno je da mnoge dame baš ovo ulje koriste i danas za negu svoje kose.

Takođe, vodile su računa o danu u kom će prati kosu. Ako je dan kišovit, vlažan ili maglovit, logično je da je kosi potrebno dvostruko više vremena da se osuši, pa su zato birale sunčane i toplije dane.

Kada je operu, onda je iscede što više mogu, protresu je i staromodnom lepezom od palminog lista je snažno "suše" umesto fena. Neretko se dešavalo da ugreju peškire, pa da je osuše i trljajući kosu između njih.

 | Author: canva canva

Šampon koji smo spomenuli na početku su uglavnom žene pravile same, a evo i recepta:

Sastojci:

  • 1l kišnice ili meke vode
  • 1 šaka pšeničnih mekinja
  • 1 žumance
  • malo domaćeg ili belog sapuna

 | Author: canva canva

Postupak:

  1. Mekinje kuvajte oko pola sata. Procedite ih i ostavite da se ohladi dok ne budu mlake.
  2. Komad belog sapuna potopite u tople mekinje, da se malo istopi i pomeša sa mekinjama. Dobro promešajte, a potom umočite komad peškira, zahvatite malo mekinja i temeljno nanesite u kosu. Isperite toplom vodom.
  3. Razdvojte kosu tako što ćete napraviti razdeljak. Žumance umutite i prstima ga dobro utrljajte u teme i ostavite da odstoji nekoliko minuta, potom vodom u kojoj su se kuvale mekinje isperite kosu.

Tvoja reakcija?