Prvi 122 pregleda 14. Avgust 2023.

Neka vaša kosa izgleda kao da ste sada bili kod frizera!

canva

Žene se godinama muče da održavaju svoju kosu urednom i lepom, kao da su sada izašle iz salona, ali, složićete se, kosa nam nikada nije tako lepa, svilenkasta i čista kao kada završimo tretman kod frizera. Međutim, postoje neki trikovi kako da postignete baš ovaj efekat, a mi vam ih dajemo "na dlanu"

Ono što je potrebno najpre da znamo jeste da je caka lepe kose u odabiru pravog šampona, tretmana i načina pranja! Takođe, ima mnogo grešaka koje pravimo pri samom pranju pa na kraju ne budemo zadovoljne izgledom kose. 

Kada je reč o svakodnevnom pranju kose, koliko god bio nežan, svaki šampon je napravljen kako bi uklonio masnoću sa temena i vlasi, tako da bi svakodnevno pranje kose više bilo štetno nego korisno. Razlog za to jeste što šampon dodatno isušuje kosu i podstiče vlasište na stvaranje dodatne masnoće, a to nikome od nas nije cilj.

 | Author: canva canva

Još jedna velika greška koju veliki broj nas pravi jeste temperatura vode kojom peremo kosu. Previše topla voda utiče na smanjenje elastičnosti dlake, a takva dlaka je podložna pucanju i lomljenju. Mlaka voda koja više naginje ka hladnoj nego ka toploj vodi je ključ zdrave i lepe kose.

Šampon na osnovu skalpa

Profesionalci kažu da šampon treba odabrati prema tipu vlasišta, a balzame i maske na osnovu tipa kose. Dakle, ukoliko imate masno teme, birajte šampon za masnu kosu, a ukoliko vam je kosa suva, odaberite masku ili balzam baš za tu namenu. 

Različiti šamponi

 | Author: canva canva

Kosa treba šamponirati dva puta, jer prvo pranje ne uklanja uvek naslage i prljavštinu, već se tek u drugom pranju proizvod zaista emulguje i tako dobijete čistu bazu. Važna je promena šampona koji koristite za svako pranje. Možete prvo da koristite šampon za temeljno čišćenje, a zatim hidratantni, da pripremite kosu za proces raščešljavanja.

Ulje

Uradite tretman ulja na kožu glave pre pranja ako vam je vlasište suvo ili imate perut. Savetuje se korišćenje ulja slatkog badema, ali i nekoliko kapi ulja čajevca ili ruzmarina. Umasirajte u vlasište silikonskom četkom, ostatak nanesite na krajeve i ostavite sat vremena pre nego što operete.

Kružni pokreti: veliko NE

Iako na svakom šamponu piše da ga treba umasirati kružnim pokretima, stručnjaci se nikako ne slažu sa ovim predlogom. Ono što je pametnije jeste da kosu trljamo gore- dole jer kružnim pokretima samo pospešujemo njeno mršenje. 

 | Author: canva canva

Pranje farbane kose

Ako imate farbanu kosu, važno je da promenite rutinu nege kose jer je pigment farbe ranjiviji u ranim fazama. U početku koristite nežne proizvode da biste sačuvali boju, a zatim, nakon dve nedelje, možete koristiti intenzivnije tretmane da biste pripremili kosu za sledeće farbanje, savetuje Wannabe Magazine.

Pažljivo sa ljubičastim šamponima

Većina nas ima tendenciju da koristi ljubičaste šampone za toniranje na celoj kosi, od vlasišta do vrhova. Ali frizeri predlažu drugačiju strategiju. Uradite vizuelnu proveru u ogledalu da vidite na koje delove treba obratiti pažnju. Retkost je da nam je celoj kosi potrebno toniranje odjednom, pa koristite ljubičasti šampon samo na onim delovima kojima je to potrebno.

 | Author: canva canva

Masaža

Masaža temena pomaže u stimulaciji cirkulacije krvi i održavanju folikula dlake zdravim. Postoji mnogo različitih alata koji se koriste u različitim kulturama, pa pronađite onaj koji vam odgovara – bilo da je to češalj od žada, polovina limuna koji se snažno utrlja u teme, silikonska četka koja stimuliše skalp ili samo pronalaženje tačaka pritiskom prstima.

Tvoja reakcija?