Prvi 57 pregleda 05. Avgust 2023.

Neujednačen ton ili tekstura kože? Imamo rešenje!

canva

Neujednačeni tonovi ili teksture kože su propast naših života i iako znamo da savršena koža zapravo ne postoji, što bliže možemo da se približimo, to bolje. Gledati u ogledalo i videti male izbočine, ožiljke ili crvenilo nikada nije zabavno, a šminka ponekad jednostavno ne pomaže

Neujednačena koža je uzrokovana različitim problemima, ali srećom je veoma izlečiva. Napredni estetski lekar sa fokusom na Skin Tech, sa Medicinske klinike Bejma, dr. Sebastijan Bejma, rekao je za Glamour da je to izuzetno uobičajeno i može uticati na mnoge različite ljude.

via GIPHY

Ako vam se čini da je vaša koža gruba, kvrgava ili suva, dr Bejma je rekao: "Ovo stanje se može pojaviti na mnogim delovima tela uključujući leđa, ruke, noge i lice. Medicinski ga karakteriše razlika između dubine sulcus cutisa, ili žlebovi i udubljenja na koži i izdignuta područja, poznata kao crista cutis." Postoji više načina na koje možemo da se pozabavimo neujednačenim tonovima i teksturama. Neke je lako uraditi kod kuće, dok drugima mogu biti potrebni skupi kozmetički tretmani.

Piling je najbolji način za početak. Koristeći piling ili četkicu za čišćenje, možemo ukloniti višak mrtvih ćelija kože, ali važno je zapamtiti da ne preterujemo jer mogu, uz preveliku upotrebu, oštetiti barijeru kože.

Hemijski piling je još jedan način za borbu protiv neujednačenog tona kože, suvoće i akni. Za ovo, stručnjak će „naneti hemijski rastvor na vašu kožu koji će oljuštiti mrtve ili oštećene ćelije kože“. Obično ovo uključuje upotrebu AHA i BHA kiselina kao što su glikolna kiselina, mlečna kiselina i salicilna kiselina, tako da je važno da profesionalac to uradi i razume šta je vašoj koži potrebno.

Vitamin A ili retinoidi takođe deluju neverovatno dobro u rešavanju ovog problema jer imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju otoka i takođe deluju na smanjenju začepljenih pora. Konačno, terapija mikro-iglama je još jedan sjajan način za rešavanje neujednačenih tekstura ili tonova jer se obično koristi za lečenje ožiljaka, strija, kao i bora.

Ovo funkcioniše tako što stvara nevidljive mikroperforacije u epidermisu koje stvaraju reakciju zaceljivanja rana da stimulišu novi kolagen i elastin i na taj način će poboljšati kvalitet i teksturu kože.

Tvoja reakcija?