Prvi 280 pregleda 21. Novembar 2023.

Očisti dno od pegle na najjednostavniji način!

canva

Svakome od nas se makar jednom desilo da mu se pegla zalepi za neki komad odeće ili posteljine pa em što je uništio tu stvar, dno od pegle izgleda užasno, lepi se za sve i ostavlja tragove na svim površinama. Upravo zato, imamo sjajnu ideju kako da vam dno od pegle ponovo zablista istim sjajem, a rešenje je krajnje jednostavno

I pored toga, peglu rednovno treba održavati jer se u njoj nakuplja kamenac, te dolazi do zapušavanja parnih kanala. Takođe, važno je čistiti temeljno i njenu unutrašnjost.

Pasta za zube

Nanesite malo paste za zube na dno pegle. Trljajte krpicom da omekšate prljavštinu. Kada utrljate pastu, peglu uključite i na pari peglajte pamučnu krpicu 5 minuta.

 | Author: canva canva

Uklanjanje voska

Ako vam se vosak zalepio na dno pegle možete ga lako ukloniti uz pomoć lista novina. Samo ga položite na dasku za peglanje. Peglu uključite na najjače, pa sa njom prelazite preko novina dok papir ne upije "voskastu materiju".

Soda bikarbona

Pomešajte jednake delove sode bikarbone i vode, pa sa tom pastom trljajte uz pomoć krpice dno pegle dok ga ne očistite.

Sirće i so

 | Author: canva canva

Na pamučnu krpu pospite morsku so (1 kašiku). Zagrejte peglu na najjače (isključite paru), pa prelazite preko krpe i soli peglom nekoliko puta. Prljavština će se zalepiti na so i dno pegle će ostati čisto.

Pomešajte so i sirće u jednakom omeru. Stavite u šerpicu, pa zagrejavajte na šporetu. Sklonite sa šporeta kada se so rastvori, ali pre nego sirće prokuva

Umočite krpicu ili peškir u ovu zagrejanu mešavinu i nežno trljajte dno pegle. Ako je potrebno možete, kod najtežih zaprljanja, upotrebiti plastičnu “žicu” za ribanje.

Ako trebate očititi rupice na pegli najbolje je da štapiće za uši umočite u sirće i sa tim trljate rupice.

Deterdžent za sudove

 | Author: canva canva

Pomešajte toplu vodu sa malo blagog deterdženta za suđe. Umočite kuglicu vate u ovu sapunastu smesu i nežno prebrišite dno pegle. Trljajte kratko ako je potrebno. Ovaj način čišćenja najidealniji je za pegle sa teflonskim dnom. Kod težih zaprljanja izaberite drugi način čišćenja.

Tvoja reakcija?