Prvi 43 pregleda 27. Septembar 2022.

Odlazak u bioskop jednak je vežbanju. Evo objašnjenja

canva

Kada je reč o vežbanju, mnogi će se složiti kako im ono nije pri vrhu omiljenih aktivnosti i da bi umesto njega uvek odabrali nešto drugo. Na primer, odlazak u bioskop sa prijateljima. Ako i vi pripadate toj skupini, ovaj članak će Vas prilično obradovati jer se čini da odlaskom u bioskop postižete vrlo slične rezultate kao i laganijim vežbanjem

Ako je odlazak u bioskop jedna od Vaših omiljenih aktivnosti koju više volite da praktikujete od, recimo, vežbanja, onda za Vas donosimo odličnu vest. Naime, kako piše Miss7, naučnici sa University Collegea u Londonu su dokazali da gledanje filma u bioskopu ima isti učinak na naše telo kao lagani trening. 

via GIPHY

U istraživanju je učestvovalo 77 osoba od kojih je njih 51 gledalo film ''Aladdin'' sa Willlom Smithom u glavnoj ulozi i na njih su naučnici postavili senzore koji su pratili njihove otkucaje srca kao i reakcije koje su se događale na koži. Drugih 26 osoba je dobilo zadatak da čita knjigu. 

Rezultati su pokazali da je ljudima koji su bili u bioskopu srce kucalo između 40 i 80 posto od njegove maksimalne brzine, što se naziva 'zdrava zona srca'.

via GIPHY

Za prosečnog 30-godišnjaka otkucaji srca u tom slučaju bi bili 95 i 160 otkucaja u minuti dok su normalni otkucaji srca u mirovanju između 60 i 100 otkucaja u minuti. Isti učinak bi mogao da se dobije i laganim kardio treningom, kao što su, na primer, šetnja ili baštovanstvo.

via GIPHY

Takođe, srca svih ljudi koji su gledali film su se sinhronizovala i kucala su istim ritmom što je stvorilo osećaj jednine. Baš zanimljivo...

Tvoja reakcija?