Prvi 3832 pregleda 28. Januar 2023.

OPREZ: 9 kućnih biljaka za koje niste znali da su otrovne

canva

Ove popularne kućne biljke, koliko god bile lepe, trebalo bi da se uzgajaju sa dodatnim oprezom, jer su toksične ako se progutaju. Ako ste svesni njihove opasnosti, posebno za malu decu i kućne ljubimce, bićete sigurni da ćete sa njima postupati pažljivije

1. Difenbahija

 | Author: canva canva

Difenbahije rastu u uslovima slabog osvetljenja i dodaju tropski izgled dekoru. Dobila je jedno od uobičajenih imena, glupa trska (dumb cane), zbog simptoma koji se javljaju kada se pojede. Sok izaziva pečenje i oticanje jezika, dovoljno da blokira vazduh u grlu. Može biti fatalan i za ljude i za kućne ljubimce ako se proguta u velikim količinama. U prodavnicama postoji mnogo modernih postolja za biljke koji će vam pomoći da ovu biljku držite dalje od zemlje i dalje od beba kao i malih pasa.

2. Bršljan

 | Author: canva canva

Ove biljke su savršena loza za draperije sa police za knjige ili unutrašnji vrt. Velike količine engleskog bršljana moraju da se progutaju da bi izazvale ozbiljne probleme, ali svi delovi biljke mogu izazvati simptome koji uključuju iritaciju kože, peckanje grla (nakon jedenja bobica), groznicu i osip. Pošto bršljan ima tendenciju da puzi, postavite ga negde visoko od zemlje, van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

3. Dugocvetni ljiljan

 | Author: canva canva

Miris ovog cveta je prelep, a čisto beli cvetovi privlače oči. Iako su lepe, poznato je da mačke pate od ozbiljne bolesti nakon što pojedu ljiljane. Gutanje čak i malih količina bilo kog dela biljke može dovesti do smrti mačke od gašenja bubrega ako se ne leči od strane veterinara u roku od 18 sati. Biljka nije otrovna za decu.

4. Narcis

 | Author: canva canva

Ako planirate da uzgajate narcise u zatvorenom prostoru, trebalo bi da znate da kada su prisiljene da cvetaju u zatvorenom, postaju toksični ako ih pojedu ljudi ili kućni ljubimci. Konzumiranje narcisa može izazvati intenzivne stomačne probleme, visok krvni pritisak, nepravilan rad srca, pa čak i smrt. Pobrinite se da narcise držite na pultu ili polici gde ih neće uznemiravati ili pokušajte da ih uzgajate u terarijumu.

5. Filadendron

 | Author: canva canva

Nijedna druga grupa biljaka nije tako široko korišćena u zatvorenom prostoru kao filodendroni, ali su otrovne za ljude i kućne ljubimce. Njihovo jedenje može izazvati peckanje i oticanje usana, jezika i grla, uz povraćanje i dijareju. Poput bršljana, filodendroni imaju naviku za sobom, pa ih držite dalje od poda.

6. Zlatna puzavica

 | Author: canva canva

Bliski rođak filadendrona, pothos je isto tako lak za uzgoj, ali nažalost izaziva iste simptome kao i filadendron ako se proguta. Ako ne možete da se držite dalje od listova ove lepotice u obliku srca, probajte da je držite u visećoj korpi kako biste je držali van domašaja.

7. Cikas palma

 | Author: canva canva

Učinićete da se vaš dom oseća kao tropska oaza sa ovom minijaturnom palmom. Jedna od najstarijih živih biljaka na zemlji, cikas palma je možda preživela toliko dugo jer je životinje ne jedu. Svi delovi biljaka, uključujući seme i korenje, su otrovni. Gutanje ove palme izaziva povraćanje i dijareju i može dovesti do otkazivanja jetre.

8. Zamiokulkas

 | Author: canva canva

Ova biljka otporna na sušu je divan dodatak sobama sa slabom osvetljenošću u kućama i kancelarijama, ali svi delovi ove biljke su otrovni. Držite je podalje od dece i kućnih ljubimaca i operite ruke ili nosite rukavice ako treba da rukujete njome. Ova biljka toleriše zanemarivanje, tako da nećete morati mnogo da dolazite u kontakt sa njom.

Ako planirate da kupite neku od ovih biljaka, ili je već imate u kući, sada znate čega da se pazite!

Tvoja reakcija?