Prvi 292 pregleda 07. Avgust 2023.

Ova dva modela iPhonea ne podržavaju nova ažuriranja

canva

Neki korisnici iPhone-a se podstiču da nadograde svoje mobilne uređaje pre septembra, a ažuriranje za iOS 17 je postavljeno tako da prepolovi vrednost nekih modela

iPhone 8 i iPhone X, oba objavljena 2017. godine, neće podržavati iOS 17. Tehnički stručnjaci stoga pozivaju ljude sa ovim modelima da ih prodaju ili prodaju pre sledeće nadogradnje. Prema istraživanju SellCell-a, vrednost oba ova sredstva će verovatno pasti i ostaviti njihove vlasnike u opasnosti od brojnih bezbednosnih problema.

Njihov izveštaj glasi: „Ni iPhone X ni iPhone 8 neće dobiti ažuriranje za iOS 17, što znači da ni telefoni neće dobiti bezbednosna ažuriranja“, navodi se u izveštaju. „Vlasnici i njihovi podaci su u većoj opasnosti od napada ljudi sa zlonamernim namerama, kao što su hakeri, na primer. Ovi modeli će postati zastareli kada nova verzija iOS-a bude predstavljena javnosti." Kada je iOS 16 lansiran prošle godine, vrednost iPhone 7 Plus i iPhone 6S Plus – najnovijih modela nekompatibilnih sa operativnim sistemom – dramatično je pala. U proseku, vrednost opsega iPhone 7+ i iPhone 6S+ pala je za nešto manje od 43% do trenutka kada je iOS 16 predstavljen.

 | Author: canva canva

Kada je iPhone X lansiran 2017. koštao je 999 dolara, i bio je prvi model koji je imao Facial ID umesto Touch ID-a. U to vreme je označen kao „najveći iskorak od originalnog iPhone-a”. Uređaj je imao ekran bez ivica, prvi Apple OLED ekran, staklo na prednjoj i zadnjoj strani i traku od hirurškog nerđajućeg čelika oko ivice ekrana. Iste godine je širom sveta prodato 86,3 miliona iPhone 8 i 8+ telefona.

X i 8/8+ su ukinuti u februaru 2020. godine, a lansiranjem iOS 17 sledećeg meseca, izgleda da dolazi kraj za njih. Apple-ov novi operativni sistem bi trebalo da uvede niz novih bezbednosnih funkcija, uključujući poboljšanja Safari privatnog pregledanja i mere zaštite dece. Takođe će uključiti novi režim pripravnosti, koji će efektivno pretvoriti vaš uređaj u noćni sat dok se puni, i dugo očekivano ažuriranje za autocorrect.

Hoćete li vi menjati svoje telefone?

Tvoja reakcija?