Prvi 650 pregleda 18. Februar 2023.

Ovo su znakovi da ste u toksičnoj vezi

canva

Da li znate znakove toksične veze ili emocionalnog zlostavljanja? Štoo je još važnije, da li znate kada ovi red flagovi ukazuju na to da treba da raskinete i nastavite dalje? U ovom tekstu, devojka koja piše za Yourtango opisuje svoje iskustvo toksične veze.

1. Stalno se osećate zbunjeno

"Nekada sam hodala okolo i razgovarala sama sa sobom o tome da li treba da budem uznemirena zbog nečega „Jesam li ja kreten ili on?“, pitala bih se. Imali smo užasne svađe, a posle nisam ni znala o čemu se radi i ko ih je započeo. Kada sam pokušala da razgovaram sa njim, brzo mi je rekao da ne, ne treba da se nerviram, da, ja sam bila kreten i da sam izabrala svađu."

via GIPHY

2. Sve je vaša krivica

"Jedne noći sam se našla sa svojim dečkom na večeri u našem omiljenom restoranu. Bio je obučen više nego obično i delovao je nervozno, pun frenetične energije. Na pola večere pitala sam da li nešto nije u redu. Rekao je da je dobro, ali je insistirao da sam se „čudno ponašala cele noći“. Počela sam da se osećam bolesno - rekala sam da želim da idem kući. Na kraju smo imali veliku svađu za koju je tvrdio da je moja greška nedeljama nakon toga - sve dok mi jedna od njegovih prijateljica nije poslala e-mail da prizna da su ona i moj dečko imali aferu koja je počela noć pre te svađe u restoranu."

via GIPHY


3. Krijete stvari od njega/nje

"Stalno sam menjala šifru na svom telefonu jer sam se plašila da će moj dečko pregledati nevine tekstualne poruke i uznemiriti se. Kad smo bili zajedno i telefon mi je zujao, stomak bi mi skočio. Mogao je da čuje kako moj telefon vibrira iz dve sobe dalje. „Neko te zove“, rekao bi zloslutno. Nije bilo bitno da li sam ga varala ili omalovažavala ili radila bilo šta o čemu nisam želela da zna - osim što sam komunicirala sa drugim ljudima."

via GIPHY

4. Pokušava da vas udalji od prijatelja i porodice

"Prema mom dečku, svi moji prijatelji su bili ili ludi (moje drugarice) ili su samo hteli da spavaju sa mnom (moji muški prijatelji). Moja porodica je bila „potpuno loša“, i sastavljena od licemera i gubitnika. „Ja sam jedina osoba koja te je zaista volela“, govorio mi je, i, što je još jezivije, „niko te nikada neće voleti kao ja“. Svakako se nadam da nije bio u pravu."

via GIPHY

5. On/ona vas proziva

"Pomislili biste kada vas neko nazove lošim imenom da ćete završiti sa tom osobom, a ipak sam pokušavala da to opravdam. Samo je bio uznemiren. On je pio. Mora da su to pokrenuli moje loše raspoloženje i brz jezik. Zar nismo svi rekli stvari koje bismo želeli da nismo? Reči ne znače ništa, zaista - važni su postupci. Barem je to ono što mi je govorio. Pa me nazivao ružnim imenomima, on je takođe zakrpio sve mišje rupe u mom stanu i ceo dan držao preko šporeta da mi napravi čuveni paprikaš mog oca kao iznenađenje."

Da li se poistovećujete sa nekim (ili svim) ovim znakovima toksične veze?

Tvoja reakcija?