Prvi 99 pregleda 16. Januar 2023.

Ovu novu seriju možete gledati bilo kojim redosledom

printscreen/canva

Netflix tvrdi da se nova serija o pljački "Kaleidoskop" može gledati bilo kojim redosledom, ali kako to funkcioniše? Iako su ljudi možda ljuti na njih jer počinju da dodatno naplaćuju deljenje naloga, Netflix ne prestaje da oduševljava sa inovacijama. Jedan od delova novog sadržaja je ograničena serija od osam delova poznata kao Kaleidoskop, koja ima neobičan preokret - serija se može gledati bilo kojim redosledom

Kaleidoskop može da prikaže nelinearno pripovedanje jer je svaka epizoda samo mali deo veće slagalice o pljački, a svaka epizoda tačno opisuje kada se dešava kada epizoda počinje. Serija koju je napisao Eric Garcia, a glume Giancarlo Esposito, Paz Vega, i Rufus Sewell, poziva publiku koja gleda da odabere sopstveni redosled ili da gleda seriju u epizodi koju Netflix odabere za njih.

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Serija prati Reja Vernona zvanog Leo Pap (Espozito) dok sastavlja složenu pljačku i pokušava da okupi savršen tim da to izvede. Sama priča traje 24 godine i inspirisana je stvarnim događajima. Tokom oluje uragana Sendi 2012. godine, akcije i sertifikati obveznica su oštećeni poplavama dok su se nalazili u trezoru. Ova serija se pita da li je takav događaj mogao da bude koristan, a ne vremenska greška. Manje je za ljubitelje tradicionalnih misterija, a više za fanove koji su spremni da istraže različite predstavljene tipove likova.

via GIPHY

Espozito igra ulogu glavnog mozga dok regrutuje likove koje igraju Vega, Rozalin Elbej, Jai Kortni i Piter Mark Kendal. Plan je razrađen, a sa epizodama koje razbijaju pripremu za pljačku na različite epizode, publika dobija potpuni uvid u to kako će pljačka funkcionisati, ali i kako se sukobljavaju ličnosti centralnih igrača dok pokušavaju da izvedu posao vredan 7 milijardi dolara. Naravno, kao što serijapodseća publiku, takav veliki posao nije nužno samo novac.

Umesto da se epizode ​​numerišu, svaka epizoda Kaleidoskopa dobija naziv po boji. Ideja je da su različite boje baš kao šareni delovi kaleidoskopa, sastavljeni da bi se stvorila nova slika u zavisnosti od boje kojom publika počinje. To je tačno jer će publika imati jedan utisak o nekim likovima ako počnu od rane epizode ​​vremenske linije kao što je „Green“, ali drugačiji ako počnu sa kasnijom epizodom vremenske linije kao što je „Pink“. Međutim, kada počnete da gledate Kaleidoskop, Netfliksova prva epizoda će uvek biti „Black“. To je epizoda koja je u suštini najava Netfliksa da bi se objasnilo da epizode ​​ne moraju da se gledaju po bilo kom određenom redosledu. Gledalac je slobodan da stvara svoje iskustvo kako želi.

via GIPHY

Netflik bira podrazumevani redosled gledanja za strimovanje, ali izgleda da je zasnovan na regionu. Dok bi jedna osoba u jednom delu sveta mogla da počne sa epizodom „Yellow“, počevši priču šest nedelja pre pljačke, druga bi mogla da počne priču u potpuno drugoj tački vremenske linije. Gledaoci ne moraju da prate Netfliksov redosled, jer takođe mogu da izaberu epizode ​​koje žele da gledaju otvaranjem liste epizoda emisije. To je ostavilo mnoge zainteresovane gledaoce da se pitaju sa kojom epizodom treba da počnu i kojim putem da slede priču.

Kako vam se čini, hoćete li je pogledati? Ako hoćete, kojim redosledom?

Tvoja reakcija?