Prvi 196 pregleda 31. Avgust 2023.

Ponovno gledanje iste serije je zapravo - zdravo!

canva

Ako već po stoti put besnite što se na TV- u stalno vrte iste serije, ali ih ponekad čak i pogledate da biste se slatko ismejali i opustili, nauka ima objašnjenje za ovo. Naime, kada u našem životu nastupe neka teža poglavlja i malo lošiji dani iz kojih želimo da pobegnemo, rado se okrećemo drugačijem, izmišljenom i savršenom svetu poput televizije

Kao što je to slučaj i sa knjigama kojima se vraćamo, mada baš i nije relevantno porediti ove kategorije, iako postoji toliko filmova da bismo svakog dana mogli da gledamo po nekoliko različitih, dešava se da se okrećemo onima koje smo već odgledali. Relno, toliko je mogućnosti da ponekad jednostavno ne možemo da odlučimo pa se najradije opredelimo za nešto što što smo već pogledali jer nam je to "sigurica", a ponekad je lakše gledati nešto što ne zahteva našu punu pažnju.

Ne špstoji bolji osećaj nego da se izvalite na kauč uz omiljenu epizodu serije ili film i znate unapred šta će se desiti, posebno onda kada ste anksiozni i samo želite da vam vreme što pre prođe. Jednostavno, znate šta će se dogoditi i ponekad je to sve što vam je potrebno. 

 | Author: canva canva

Ponovno gledanje istog sadržaja pruža nam osećaj kontrole jer znamo kako ćemo se osećati nakon što pogledamo tu emisiju ili film, bez obzira da li ćemo pošteno da se ismejemo ili dobrano da se isplačemo. Ponekad nam je ta katarza preko potrebna, a verujte, ovo je zaista dobro za nas, piše Her.

Naučnici su došli do otkrića da ljudi koji imaju problem sa anksioznošću često pribegavaju pregledanju istog sadržaja jer to eliminiše ili makar ublažava strah od neizvesnosti i nepoznatog koji mnogi nose u sebi.

 | Author: canva canva

Psiholog Pamela Rutlidž je objasnila da ovakvim potezima gledalac ima veću kontrolu:

"Ovo može da deluje zaista terapeutski, posebno ako se osećate anskiozno. Gledanje istog filma, serije ili emsijie potvrđuje vam da u svetu postoji neki red i da osećaj sigurnosti i udobnosti može postojati i na primarnom nivou."

Takođe, ispunjava nas nostalgija što zaista može biti blagotvorno za naš um, a to nam može popraviti rapsoloženje. Psiholozi tvrde da se većina nas okreće nostalgiji jer je to najbolji način da u umu održimo ono što najviše volimo. 

Šta ti gledaš u ovakvim mometima?

Tvoja reakcija?