Prvi 138 pregleda 11. Novembar 2022.

Prava istina iza intervjua sa princezom Dajanom!

printscreen/reddit/canva

Istinita priča je apsolutni haos koji je rezultirao formalnom istragom i i na krju, izvinjenjem

Bilo je mnogo spekulacija o tome da li će "The Crown" ove sezone pokriti intervju princeze Dajane za Panoramu, i ne samo da ga je serija u potpunosti rekonstruisala, već su joj posvetili više epizoda. Odluka da se uključi Dajanin neetički dobijen intervju je definitivno kontroverzna, ne samo zato što je bio samo predmet duge istrage, već i zato što je princ Vilijam nedavno jasno dao do znanja da više nikada ne želi da se emituje bilo koji deo pravog intervjua, javlja Cosmopolitan.

"The Crown" jasno stavlja do znanja da je reporter BBC-ja Martin Bašir lagao kako bi dobio pristup princezi Dajani, detalji onoga što se dogodilo iza scene nisu u potpunosti izneseni. A prava priča je, iskreno, prilično strašna.

 | Author: printscreen/youtube printscreen/youtube

Intervju se dogodio 20. novembra 1995. i bio je potpuno eksplozivan. Dajana — koja je u to vreme bila razdvojena od princa Čarlsa otkrila je detalje o svojoj vezi, uključujući tvrdnju da su „troje ljudi u njenom braku“, što je jasna referenca na aferu princa Čarlsa sa Kamilom Parker Bouls. Samo mesec dana kasnije, 21. decembra 1995. Bakingemska palata je objavila da je kraljica Elizabeta II pisala princu Čarlsu i princezi Dajani, pozivajući ih da se razvedu. 

Kao odgovor na vest da BBC pokreće novu istragu, princ Vilijam je objavio sopstvenu izjavu, rekavši: „Nezavisna istraga je korak u pravom smeru. To bi trebalo da pomogne da se utvrdi istina iza radnji koje su dovele do intervjua za Panoramu i kasnijih odluka koje su doneli oni na BBC-u u to vreme".

Tokom istrage BBC, Daily Mail je izvestio da su pronađeni dokazi u kojima se navodi da je Bašir pokazao princezi Dajani lažnu „priznanicu“ o abortusu za njenu dadilju Tigi Leg-Burk. Ovo je bio još jedan neetički pokušaj da se Dajana natera da pristane na intervju, jer je bila sumnjičava da princ Čarls uopšte ima aferu sa Tiggy.

Princ Čarls takođe kaže da je „intervju bio veliki doprinos pogoršanju odnosa njegovih roditelja“ i da su „neuspesi BBC značajno doprineli njenom strahu, paranoji i izolaciji koje se sećam iz poslednjih godina sa njom“. Posebno, Vilijam traži da se intervju „nikada više ne emituje“ jer je „efikasno uspostavio lažni narativ koji su, više od četvrt veka, komercijalizovali BBC i drugi“.

Nakon istrage, Martin Bašir je dao otkaz na Bi-Bi-Siju i izvinio se što je lažirao dokumente, ali je rekao da je ostao "neizmerno ponosan" na intervju.

Nekim ljudima jednostavno ne treba dozvoliti da se bave novinarstvom...

Tvoja reakcija?