Prvi 120 pregleda 02. Septembar 2023.

Prodali kuću i preselili se na Bali za samo 2300 evra

printscreen/canva

Britanski par je prodao svoj dom i svu svoju imovinu i preselio se na Bali da bi postali „finansijski slobodni“ – sada im je kirija samo 2.000 funti (2.300 evra) godišnje. Met Diring (36) i njegova partnerka Karli Doneli (35) kažu da će im izgradnja kuće na prazničnom mestu takođe uštedeti 236.000 funti

Porodica iz Dentona u Mančesteru želela je da „pobegne od trke pacova“ i bilo joj je muka od „življenja da bi radila“.

Osećali su da stalno rade na plaćanju računa i da ne provode onoliko vremena koliko su želeli sa svojom decom, Linkolnom, Dalajlom i Adelaidom. Par je počeo da istražuje Bali – zbog turizma tokom cele godine i vrućeg vremena – i prodao svoju trosobnu nekretninu za 365.000 funti.

Oni su rezervisali karte u jednom pravcu u novembru 2022. godine i kažu da su rođaci mislili da su „ludi“ i da nisu verovali da će proći kroz selidbu.

U martu 2023. godine pronašli su kuću sa tri spavaće sobe za iznajmljivanje za 2.000 funti godišnje, kao i obližnji plac od 1.200 kvadratnih metara za 100.000 funti. Sada planiraju da izgrade svoj dom iz snova – što će ih koštati 263 hiljade funti manje nego u Velikoj Britaniji.

Matt, koji sada živi u Ubudu, rekao je da je selidba iz grada „nešto što smo želeli da uradimo godinama“, pošto je nekoliko puta posetio Španiju u potrazi za „kućama u pećinama jer sam želeo da izađem van mreže“.

Stolar je rekao da je toliko zauzet radom u Velikoj Britaniji da bi proveo oko sat vremena sa svojom decom pre spavanja. Nakon što je istražio Bali, „pošto ima turizam tokom cele godine, a vreme je odlično“, saznao je da je „investicija ovde neverovatna“.

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Porodica sada planira da na svom placu od 1.200 kvadratnih metara gradi dve vile sa četiri ili pet spavaćih soba. Onda će prodati jednu i kupiti još zemlje da bi još izgradili. U međuvremenu žive u trosobnoj kući na odvojenom zemljištu.

Sa zemljištem koje smo kupili planiramo da zadržimo jednu vilu i jednu prodamo, zatim da kupimo još zemlje i izgradimo još dve kuće i jednu prodamo, a drugu izdamo."

Za nas je finansijska sloboda bukvalno sloboda da radimo šta god želimo sa decom, u poređenju sa radom 10 sati, sedam dana u nedelji. Oduvek sam sanjao o tome da decu ostavim u školi i pokupim ih – to mogu da uradim ovde. Ljudi su ovde divni i pokazuju veliku zahvalnost – označili su sve prave okvire.

Kada je Matt imao 24 godine, sanjao je da postane finansijski slobodan – da ima dovoljno prihoda, ušteđevine ili ulaganja da bi mogao udobno da živi do kraja života, prenosi Mirror.

Kada je napunio 36 godina, Met je polako počeo da shvata da to neće biti moguće u Velikoj Britaniji – uprkos tome što radi 10 sati dnevno šest dana u nedelji.

U to vreme imao sam pet kuća u Mančesteru i shvatio sam da će mi trebati deset kuća da bih bio finansijski slobodan, ali sam želeo da to uradim brže. Toliko sam radio kod kuće - nisam imao mnogo društvenog života."

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Nisam baš izlazio na žurke – moj glavni cilj je bio da želim da budem finansijski slobodan. To je bilo nešto za šta sam se zalagao poslednjih 10 godina, zbog troškova života na Baliju, to je nešto što ćemo brže postići.” Kada su Matt i Carlie rekli svojoj porodici za selidbu, on kaže da su mislili da su „ludi“ i rekli im da „prestanu da budu blesavi“.

Za mene je svet tako veliki, a život tako kratak, toliko mrzim činjenicu da su deca unutra“, objasnio je Met. „Svaki vikend je sada porodični vikend – idemo na drugu plažu ili vodopad i osećamo se kao da smo osvojili zlato. U Mančesteru ne bih pustio svoju decu iz bašte, sada su stalno napolju, igraju se u poljima pirinča – to nikada ranije nisu doživeli."

Nakon što je u martu stigla na Bali, porodica je provela tri meseca putujući po zemlji, posećujući Canggu i plažu Lovina, pre nego što se nastanila u Ubudu.

Matt je priznao, iako je preseljenje bilo odlično, porodica se oseća izolovano od svojih mreža podrške, ali se nada da će moći da dođu do tačke u kojoj mogu da dovedu članove porodice u posetu, a takođe mogu da priušte da se vrate u Veliku Britaniju na nekoliko meseci u vreme.

Tvoja reakcija?