Prvi 237 pregleda 24. Jul 2023.

Rak jajnika:skriveni simptomi koje zanemarujemo!

canva

Jajnici ili ovarijumi su ženske polne žlezde zahvaljujući kojima se proizvode jajne ćelije neophodne za začeće ploda. Kako su jajnici zaduženi i za lučenje hormona, oni su veoma bitni u životu i reprodukciji svake žene, a svedoci smo sve češćih teških oboljenja ženskih reproduktivnih organa i to uglavnom malignih

Da nesreća bude veća, primećuje se porast procenta malignih ibiljenja kod mladih devojaka, čak i kod onih koje nisu rađale. Upravo zato, britanska dobrotvorna organizacija Target Ovarian Cancer izdala je malo upozorenja na šta bi trebalo obratiti pažnju i koje simptome koje nam telo daje ne treba niakko zanemariti. Najveći problem leži u tome što su neki simptomi zaista neprimetni, kako kod laika, tako i kod lekara opšte prakse, ali i kod ginekologa na običnom pregledu. 

 | Author: canva canva

Ova organizacija je sprovela ispitivanje gde je sa ljudima razgovarala o tome da li znaju koji su to simptomi koji prate karcinom jajnika. Svega jedna od pet osoba znala je da je andimanje jedan od najčešćih simptoma, dok je dve trećine njih znalo da bol u stomaku često sugeriše na ovakve bolesti. Ipak, mnogi od njih nisu znali da je osećaj sitosti na početku obroka, kao i potreba za čestim mokrenjem možda jedan od simptoma ove bolesti.

Lekari koji su članovi pomenute organizacije ostali su zapanjeni time koliko su žene zapravo neinformisane kada je rak jajnika u pitanju, rekavši da su podaci o tome zaista poražavajući. 

 | Author: canva canva

"Prepoznavanje simptoma je ključno za dalji tok bolesti, jer ako bolest prepoznamo na vreme, možemo da joj "stanemo na crtu" i izašemo iz nje kao pobednici. Moramo češče da sprovodimo kampanje sa podrškom vlade kako bismo podigli svest o karcinomu jajnika", rekla je Annven Jones, predesdnica jednog od udruženja koje se bori za podizanje svesti o ovoj bolesti.

 | Author: canva canva

Kada su u pitanju simptomi, ono na šta treba da obratimo pažnju su sledeći simptomi:

  • Konstantno nadimanje koje neprestano traje, a ne pojavljuje se u prekidima ili intervalima;
  • Ekstremni umor;
  • Neobjašnjiv gubitak težine;
  • Neredovna krvarenja.

Ukoliko imate ove ili slične simptome, bilo bi najbolje da se posvateujete sa svojim ginekologom, piše Her.

Tvoja reakcija?