Prvi 88 pregleda 13. Septembar 2023.

Retinol: Detaljno uputstvo za korišćenje!

canva

Kada se govori o negovanju kože i skincare rutinu, sve češće čujemo za jedan moćan sastojak koji se zove retinol. Mnogi ga smatraju pravim maherom za podmlaživanje, ali i za proizvodnju ćelija kože kao i za podsticaj stvaranja kolagena, proteina koji je neophodan za zdravu kožu

Retinol je dostupan u više koncentracija i formi kao što su serumi i kreme, a veoma je važno koristiti ga na pravi način. Radi se o derivatu vitamina A koji pomaže u regulisanju proizvodnje ćelija kože i jačanju proizvodnje kolagena. Na taj način pomaže da se poboljša izgled tonusa i teksture kože, pomaže u smanjenju promene boje i poboljšanju izgleda finih linija i bora. Takođe se može pospešiti smanjenje bubuljica i fleka. Retinol je inače deo porodice retinoida, klase lekova koji se često prepisuju za lečenje akni.

 | Author: canva canva

Upotreba

Iako se upotreba retinola preporučuje kao deo svakodnedvne večernje rutine, kada počnete sa njegovom upotrebom, bilo bi dobro da ga koristite samo par puta tokom nedelje kako bi se koža privikla. Potrebno je početi sa mlom kocnetracijom, a kada je količina u pitanju, dovoljno je naneti retinol u količini poput zrna graška. Učestalost se povećava kada osigurate podnošljivost retinola u koži.

Što više koristite retinol, videćete više rezultata , sve dok ga pravilno koristite.  Koncentracija retinola koji se koristi je faktor u određivanju da li neko može da doživi neželjene efekte. Dosledno primenjujte retinol male koncentracije i polako povećavajte dozu.

 | Author: canva canva

Najbolji tip i količina retinola za početak zavisi od vašeg tipa kože i namene. Ako koristite retinol u kozmetičke svrhe, počnite sa veoma niskom dozom, kao što je 0,05 procenata, i nakon upotrebe jedne bočice, pokušajte da koristite sledeću dostupnu koncentraciju. Strpljenje će se isplatiti, jer se tolerancija gradi tokom vremena, a na taj način ćete smanjiti šanse za upalu i iritaciju.

Pored toga, važno je napomenuti da retinol dolazi u nekoliko oblika. Ono što ih razlikuje je broj hemijskih konverzija potrebnih da bi se došlo do oblika retinola koji je aktivan u koži – retinoične kiseline. 

Neželjeni efekti

  • Iritacija
  • Crvenilo
  • Ljuštenje kože
  • Suvoća kože
  • Osetljivost na sunce

Kao i svaki dobar proizvod, i retinol ima neželjene efekte, ali ih možete kontrolisati pravilnom upotrebom. Često su neželjena dejstva neizostavan deo početka upotrebe retinola, ali to zavisi od tipa kožem jačine retinola koji se koristi i što je najvažnije, prolazi u roku od par dana.

 | Author: canva canva

Kada je u pitanju prevelika upotreba retinola, morate biti oprezni kako ne biste dobili opekotine. Ako pak dođe do toga, odmah prestanite da koristite retinol. To će omogućiti da se kožna barijera oporavi. Često može pomoći korišćenje proizvoda koji pomažu u održavanju kožne barijere i štite kožu od dalje spoljne iritacije. U određenim slučajevima može biti potreban lokalni steroid.

Preporučuje se i pranje lica blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa i nanošenje hidratantnih sastojaka, kao što su hijaluronska kiselina i hidratantna krema. Ne zaboravite SPF kremu, jer retinol uvek čini kožu osetljivijom na sunce, bez obzira da li je iziritirana ili ne, savetuje Wannabe Magazine.

Tvoja reakcija?