Prvi 1212 pregleda 31. Oktobar 2023.

'Rogata' kometa se kreće ka Zemlji!

printscreen/canva

Kao da stvari već nisu izgledale dovoljno apokaliptično, naučnici su izvestili da je "rogata" kometa tri puta veća od Mont Everesta eksplodirala i da trenutno juri ka našoj planeti

Eksplozija se desila 5. oktobra i potiče od kriovulkanske, ili hladne vulkanske, komete 12P/Pons-Brooks, koja ima impresivnih 29 kilometara u prečniku, što je otprilike veličina malog grada, izveštava Live Science. Radi poređenja, visina Mount Everesta, najvišeg vrha na Zemlji, iznosi 8.848 metara.

Ovo je drugi put u poslednjih četiri meseca da je ova međuzvezdana ledena stena eruptirala, a prethodni ovakav događaj dogodio se u julu, izveštava Science Times. Britansko astronomsko udruženje, koje pažljivo prati 12P, primetilo je ovu eksploziju kada je primetilo da je kometa izgledala desetine puta svetlije zbog svetlosti koju je reflektovao oblak gasa koji okružuje njeno jezgro.

Za one koji nisu upućeni, ovakve erupcije nastaju kada se velike količine gasa i leda nakupljaju i izgaraju kao zamrznuta limenka, uzrokujući da unutrašnjost komete izbije kroz velike pukotine koje se formiraju u jezgru.

U ovom slučaju, arktička eksplozija je izazvala da kometa izgleda kao da ima "rogove". 

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Naučnici su takođe uporedili ovaj satanski oblik sa svemirskim brodom Millennium Falcon iz serijala "Ratovi zvezda", izveštava Space Weather Archive. Uzrok rogova je nejasan, ali stručnjaci veruju da bi to mogao biti rezultat oblika jezgra 12P.

"Možda su dva 'roga' posledica specifičnog oblika kriovulkanskog otvora sa nekom vrstom blokade koja uzrokuje izbacivanje materijala u čudnom obliku protoka", rekao je Richard Miles iz Britanskog astronomskog udruženja.

NASA predviđa da bi veliki asteroid mogao udariti u Zemlju za 159 godina. Uprkos uznemiravajućoj putanji i obliku 12P, trenutno nema potrebe za panikom. Ova kometa, koja orbitira oko Sunca svakih 71 godinu, neće se približiti Zemlji sve do 2024. godine, kada će postati vidljiva golim okom.

Nakon toga, kometa će se ponovno katapultirati unazad u Sunčev sistem i neće se vratiti na svoju kosmičku turneju sve do 2095. godine. Ovo je druga eksplozija 12P od 20. jula, kada je međuzvezdani snežni grumen izbacio svoj prvi mlaz u 69 godina.

Tvoja reakcija?