Prvi 107 pregleda 26. Jul 2023.

'SPF cocktail': Zašto ga dermatolozi ne odobravaju!

canva

Najnoviji beauty trend koji vlada na TikTok- u je 'SPF cocktali' odnosno mešanje kreme sa zaštitnim faktorom sa drugim kozmetičkim proizvodima poput hajlajtera ili korektora. Na TikToku- su mnoge ličnosti iz sveta šminke podržale ovu ideju, a ona podrazumeva da sve proizvode najpre pomešate pa onda naneste na lice u vidu jednog proizvoda

Međutim, iako je na mrežama sve ovo zaživelo jer je leto i svi želimo da izgledamo lepo na plaži, stručnjaci savetuju da ovo nikako ne radimo svojoj koži. 

"Mešanje zaptitnog faktora sa prouzvodima kao što su korektor ili hajlajter ostavljate kožu ogoljenom pred UV zracima. Poznato je da ovi zraci spaljuju kožu i dovode do raka, a nema potrebe spominjati ni prerano starenje", rekao je doktor Ros Peri.

@viviologyskin Have you ever heard of cocktailing your skincare? 👀 Well, now you have! #viviologyskin #skincare101 #cocktailingredients #cocktailingskincare #skincaretips #skincarehacks #vitaminctips #niacinamidetips #spftips ♬ Kemuel Kulosa cover sped up version - Kemuel

Drugi estetski hirurzi su se takođe pozabavili ovom temom i pokušali da objasne kako drugi proizvodi mogu da umanje dejstvo SPF- a te da je njihovo mešanje jako loša ideja.

"Kada se SPF pomeša sa drugim kozmetičkim preparatika ili šminkom, njegovo dejstvo se umanjuje i na taj način ga samo razblažujete", rekla je doktorka Paris Acharia. Dodala je i to da s eu drugim proizvodima mogu naći i sastojci koji ometaju dejstvo krema za zaštitu kože od sunca. 

 | Author: canva canva

Umesto besomučnog mešanja raznih proizvoda za kojim su ljudi širom sveta "poludeli", dr Paris je dala adekvatan savet kako biste mogli da postignete sličan efekat. Naime, potrebno je da najpre nanesete kremu za hudrataciju koju inale koristite. Ako nanesete hidrantnu kremu pre SPF- a, koža će ga bolje upiti i imaćete bolju zaštitu od sunca. 

Nakon toga, nanaesite ono što želite od šminke na lice, sloj po sloj kako bi koža sve lepo upila. Ne zaboravite da ćete na ovaj nalin iskoristiti sve benefite ovih porizvoda!

Tvoja reakcija?