Prvi 332 pregleda 17. Novembar 2023.

Šta je glimmer i kako ga pronaći!

canva

Glimmer je termin koji se prvi put pojavljuje 2018. godine, a osmislila ga je sovijalna radnica Deb Dana. glimmer je nešto suprotno od triggera – to je neka vrsta nadražaja, unutrašnjeg ili spoljašnjegg, koji vraća osobu u osećaj radosti ili sigurnosti. To su one 'sitne radosti' poput ispijanja kafe iz omiljene šoljice ili pogled na sliku vađeg ljubimca

Dakle, u pitanju su mikro-trenuci koji izazivaju nadu, radost ili mir, što može pomoći našem nervnom sistemu da se oseća sigurno ili smireno.

@jandralee Honestly shocked by how well this works. And the best part? You can set a reminder on your phone, making it ADHD-friendly (at least it works for my ADHD brain) *and* it only takes 30 seconds. 💕 #journaling #feelgoodfuel #journalingideas #mentalhealthtok #polyvagaltheory #glimmers #positivemindset #selfgrowth #healthyhabits #morningroutine ♬ original sound - Jandra Sutton

Ovaj termin je trenutno na vrhuncu svoje slave na TikToku iako ga je skovala pomenuta Deb, licencirana klinička socijalna radnica. Ona je specijalista za kompleksne traume, a u svojoj knjizi, 'Polivagalna teorija u terapiji' , napisala je da glimmers aludiraju na male trenutke kada je naša biologija na mestu veze ili regulacije, piše Her.

"Ne govorimo o sjajnim, velikim, ekspanzivnim iskustvima radosti, sigurnosti ili povezanosti. To su mikro-trenuci koji počinju da oblikuju naš sistem na veoma nežne načine. Osećaš da se nešto dešava unutra. Postoji energija koja se dobija kod svetlucanja (glimmer), a onda je vaš mozak takođe koristi."

 | Author: canva canva

Ovaj mali pomak uma takođe može izazvati opuštanje, lakoću, povezanost, sigurnost ili osećaj da je svet u redu, makar samo na kratko.

Glimmer takođe može pomoći u jačanju nervnog sistema i uneti pozitivnu energiju u naša tela, što je korisno za sve, a posebno za one koji su doživeli neku traumu.

Pronalaženje glimmera je lako, a oni se mogu naći u gotovo svim područjima našeg života, sve dok ih tražimo.

 | Author: canva canva

Provođenjem vremena u prirodi diveći se cveću ili posmatrajući zvezde, obraćajući pažnju i odgovarajući na osmeh stranca, grleći svog ljubimca, slušajući omiljenu pesmu koja se vrti na radiju, prvi gutljaj kafe ujutru, zvuk kiše na prozoru kada se ušuškate u krevetu — sve su to primeri svetlucanja, tj glimmera.

Međutim, lista je beskonačna i jedinstvena za svakoga.

@theanxiouspsych Glimmerssss ✨✨ #psychologist #psychologistsoftiktok #mentalhealthmatters #psychologystudents #mentalhealthawareness #gratitude #dailygratitude #glimmers #psychologyfacts #psychologytips ♬ original sound - Theanxiouspsych

Najbolji deo kod 'svetlucanja' je da kada jednom počnete, ne možete stati. Zahvalnost privlači više zahvalnosti.

"To je samo ono što radimo, a onda smo oduševljeni kada pronađemo tu 'stvar'. To je vaš nervni sistem koji počinje da se oblikuje prema obrascima povezanosti koji inherentno čekaju da se prodube i ožive", objašnjava Dana.

 | Author: canva canva

Ona takođe predlaže postavljanje 'blistave namere', što može biti odlično za početak kao neko uvežbavanje. Odlučite da ćete pogledati nešto čemu ćete se diviti i zablistati!

Ovo je pravo postavljanje svetlucavih lampica na vaš put!

Tvoja reakcija?