Prvi 92 pregleda 06. Avgust 2023.

Stres pojačava menstrualne bolove, pokazalo istraživanje

canva

Nema ništa gore od loših menstrualnih grčeva, bolovima koji pucaju, bolovima u leđima i umorom koji dolaze sa njima. Obično kada ovo trpimo, sve što želimo je da se sklupčamo na kauču i gledamo TV dok jedemo mnogo, mnogo čokolade...

Dok su nekima menstrualni bolovi gori od drugih, postoji jedna stvar koja nam je zajednička, a to je stres. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Women’s Health, postoji veza između lošeg ciklusa i nivoa stresa koji doživljavamo, prenosi Her.ie.

 | Author: canva canva

Žene koje se suočavaju sa stresom uoči menstruacije mogu doživeti više bola u poređenju sa onima bez stresa. Studija je otkrila da je četiri puta više žena koje su bile pod stresom reklo da je njihov bol u menstruaciji bio umeren do jak.

Tim je rekao: "Svaka žena je individua, a neke žene mogu imati ozbiljne simptome koji zahtevaju lekove."

via GIPHY

Međutim, buduće studije mogu pokazati da tehnike smanjenja stresa mogu sprečiti ili smanjiti ozbiljnost predmenstrualnog sindroma, što bi moglo pružiti isplativu alternativu lekovima za neke žene. Stručnjaci kažu da praktikovanje svesnosti, joge i vežbanje mogu pomoći u oslobađanju od stresa – i stoga u ublažavanju bolova tokom menstruacije."

Dakle, sledeći put znamo šta nam je činiti u 'ono' doba meseca!

Tvoja reakcija?