Prvi 123 pregleda 03. Mart 2023.

TikTok uvodi ograničen screentime za neke korisnike

canva

TikTok je najavio da će automatski postaviti ograničenje vremena ekrana na nalozima svih korisnika mlađih od 18 godina, kao deo niza novih zaštitnih funkcija za mlađe korisnike

Aplikacija je otkrila u sredu da će „svaki nalog koji pripada korisniku mlađem od 18 godina automatski biti podešen na dnevno ograničenje vremena ekrana od 60 minuta“. Kada korisnici dostignu ograničenje od sat vremena, od njih će biti zatraženo da unesu šifru kako bi nastavili da koriste aplikaciju, zahtevajući od njih da „donesu aktivnu odluku da produže to vreme“. Korisnici mogu da odustanu od ograničenja vremena ekrana, ali će od njih biti zatraženo da postave dnevno ograničenje ako provedu više od 100 minuta dnevno na aplikaciji, rekao je TikTok. Nova funkcija će biti predstavljena „u narednim nedeljama“.

 | Author: canva canva

Šef TikTok-ovog odeljenja za poverenje i bezbednost, Cormac Keenan, rekao je da, iako ne postoji „kolektivno potvrđen stav o 'pravoj' količini vremena pred ekranom”, kompanija je konsultovala Digital Wellness Lab u Bostonskoj dečjoj bolnici pri izboru ovog ograničenja. Za korisnike mlađe od 13 godina, roditelj ili staratelj će morati da podese i unesu šifru da bi otključali dodatnih pola sata gledanja.

Uz funkciju ograničenja vremena ekrana, TikTok je takođe najavio načine na koje staratelji mogu da prilagode dnevna vremenska ograničenja, podsetnike za spavanje i kada se obaveštenja mogu isključiti. Smernice dolaze usred sve većeg nadzora nad uticajem aplikacije - i drugih platformi društvenih medija - na decu i tinejdžere.

TikTok, Facebook i Instagram su pozvani da učine više na zaštiti dece koja koriste njihove aplikacije.

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Tvoja reakcija?