Prvi 193 pregleda 11. Januar 2023.

TO JE LJUBAV: 5 stvari koje morate da znate o vezama

canva

Ako ste novi u svetu dejtovanja i veza, ili ste se možda izgubili u ko zna kojim ljubavnim tegobama, ovi saveti vam itekako mogu biti od pomoći

1. Budite ranjivi sa partnerom, ali dajte sebi vremena

Samo zato što se odmah otvorite nekome ili oni rade isto za vas ne znači da je veza na pravom putu. Za otvaranje je potrebno vreme. Iako postoje burne romanse koje se brzo uspostavljaju i ostaju tako zauvek, ako primetite da ste brzi u odnosima, možda bi bilo dobro da s vremena na vreme pokušate da malo usporite. Veza za koju je potrebno vreme može biti upravo ono što vam treba da biste izgradili poverenje sa nekim ako ste navikli da se krećete brzo da biste što pre došli do svih dobrih delova. Umesto toga, učinite sve monotone delove prvih sastanaka i neprijatnih zagrljaja i duhovitih šala porukama nešto u čemu uživate, a ne nešto čega se plašite.

via GIPHY

Naprotiv, otvaranje nekome nije slabo. Ranjivost je snaga, a jaka veza to zahteva. Dakle, nemojte misliti da će oni prekinuti vezu jer „vide pravog vas“, zato što ste rekli svojoj partnerki o traumi iz detinjstva ili da se osećate nesigurno u vezi sa nečim. Mogućnost da se s vremena na vreme otvorite jedno drugom trebalo bi da bude nešto što vas povezuje i čini da rastete, i kao par i kao ljudi.

2. Bivšima se vraćamo jer su nam u zoni komfora, ne zato što je odnos bio „dobar“

Iznova i iznova se opravdavamo zašto biramo da se ponovo družimo sa bivšima ili da ih vidimo nakon raskida. Nove stvari i ljudi su neprijatni, pa biramo partnere koji nas podsećaju na prošle veze i stare rane, čak i iz detinjstva. Ovo nije čudno i ne čini vas „sje*anim“ jer ljudska je priroda da nas privlače stvari koje su nam već poznate.

via GIPHY

Prva stvar koju treba da naučite iz ovoga je da budete svesni toga i da to prepoznate kako bi vam pomoglo da izaberete ljude u budućnosti koji imaju određene kvalitete. Ne treba vam da izlazite sa nekim ko vas ne poštuje, pa ćete potražiti partnera koji će potvrditi ono što imate da kažete. Niste uživali kada vaš prethodni partner nije mogao da prihvati vaš smisao za humor, tako da će vaša sledeća veza biti zabavna i bezbrižna jer vam je ranije nedostajao taj element. To je težak proces za razmišljanje, posebno ako se osvrćete na lošu vezu, ali razmišljanje o budućnosti sa nekim boljim je uzbudljivo i daje nadu.

3. Rana seksualna hemija ne znači uvek da su oni „prava osoba“ za vas

Pronaći nekoga ko vas odmah razume i je, nažalost, malo teško, pa se mnogi od nas okreću seksualnoj hemiji na početku veze da utvrdimo da li je ta osoba prava za nas. Ako je seks odličan i tako se osećamo jedno s drugim, obično se osećamo kao da se poklapamo. Međutim, to nije uvek tačno. Naravno, možemo imati dobar seks sa ljudima koji nisu dobri za nas. U to ne sumnjamo. Ali to je kada pogledate mimo svih crvenih zastavica i problema koji izbijaju na površinu jer je seksualna hemija tu kada postane problem.

via GIPHY

4. Kraj veze nije „neuspeh“

Lako je odmah pitati „Šta smo pogrešili?“ kada se veza završi. Krivite sebe, verovatno za velike i male stvari. Terapeuti objašnjavaju da veze nisu tako linearne i da je nemoguće da propadnu jer ih je takođe nemoguće pobediti. Nikada se ne osećate kao da „pobeđujete“ u svojoj vezi jer se veze često osećaju kao pokretna meta. Uvek radite zajedno i rastete – čak i 90-godišnji parovi kažu da još uvek uče jedno o drugom.

via GIPHY

5. U redu je biti uznemiren kada se veza završi

Treba da prestanete da osuđujem sebe. Bez obzira na to da li je veza trajala jedan ili 100 dana, uznemirujuće je izgubiti nekoga koga ste zamišljali u svojoj budućnosti u bilo kom smislu. Dajte sebi malo vremena da budete tužni i biće vam mnogo lakše da prebolite to nego da sve držite u sebi.

Znamo da su neke od ovih stvari brutalno iskrene i da ih nije lepo čuti tako crno na belo, ali verujte nam na reč da je sve istina (ako malo bolje razmislite o svemu)!

Tvoja reakcija?