Prvi 411 pregleda 25. Januar 2023.

Trljanje očiju rukama zaista može biti OVAKO opasno?!

canva

Bilo da se još uvek nismo potpuno razbudili, bilo da smo samo premoreni ili nam se spava, svako od nas makar jednom u toku dana protrlja oči. Ako nosite naočare, onda i češće jer tada svi imamo neki osećaj „olakšanja“. Da ovo nije baš dobra i zdrava navika posvedočio je doktor Brajan Bokser Vačler

Kako Kurir piše, doktor je na TikToku objavio snimak očiju sa magnetne rezonance u momentu kada pacijent trlja oči. Snimak jasno pokazuje kako se prilikom trljanja očne jabučice pomeraju i povlače natrag u duplju, pa se time i dodatno gnječe.

Doktor je obasnio da trljanje očiju posebno treba da izbegavaju osobe koje pate od kerakotonusa- oboljenja rožnjače kada ona umesto poluloptastog oblika dobije oblik kupe. Ova bolest remeti prelamanje svetlosti u oko i izaziva poremećaj vida.

 | Author: canva canva

Osim oštećenja oka, trljanjem prljavim rukama možete da izazovete i bakterijsku infekciju,  pa iako oko ima čtav „kordon“ zaštite poput obrva i kapaka, ono nipošto nije otporno na infekcije.  Ukoliko su nam oči upaljene, izgrebane ili ako ih zarazimo bakterijama, ulazimo u rizik od infekcije oka, a bakterije koje se javljaju prlikom kontakta između očiju i prljavih ruku su stafilokoka, streptokoka, salmonela i ešerihija koli.  Pored svega ovoga, postoji rizik i od stvaranja glaukoma što je glavni uzork gubitka vida i može se pojaviti u bilo kom starosnom dobu.

 | Author: canva canva

Dobro razmislite pre nego što sledeći put protrljate oči!

Tvoja reakcija?