Prvi 74 pregleda 09. Oktobar 2022.

U 21. veku rat pratimo na TikToku

TIKTOK

Rusko-ukrajinski rat, nažalost, samo je jedan u nizu koji su se odvijali kroz poslednjih nekoliko vekova. O svim prethodnim ratovima učili smo iz knjiga ili smo o njima, jednom dnevno, čitali u novinama. Ali, ovaj rat i gotovo svaki njegov aspekt, ali i perspektivu mnogih osoba koje su se u njemu našle, ceo svet prati 24/7 i to zahvaljujući – TikToku.

Od 2020. godine, kada je gotovo ceo svet počeo da koristi TikTok, ta društvena mreža je uglavnom služila za objavu videa sa raznim koreografijama, outfitima, putovanjima i ostalim 'laganim', lifestyle temama. Ali, od 24. februara ove godine, sadržaj na TikToku je počeo  drastično da se menja. 

Kao što svi već znaju, tog dana u Ukrajini je počeo da besni rat, a hiljade i hiljade snimaka na tu temu preplavili su društvene mreže, naročito TikTok. 

TikTok je, u zadnjih nekoliko dana, postao toliko moćna aplikacija da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky TikTokere nazvao ljudima koji mogu da pomognu da se ovaj rat privede kraju, piše Reuters

ŠTA SE TAČNO DOGAĐA U UKRAJINI

Snimci koji počeli da se pojavljuju na TikToku prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, mahom su bili oni koji su objašnjavali šta se tačno događalo i zašto je uopšte došlo do invazije, tačnije, do rata.

@tombrada2 Why is #Ukraine so important? To understand that you need to know about its #geography #russia #russia🇷🇺 #ukraine__top #fyp #learnontiktok #fy ♬ original sound - Tom Brada

Svaki snimak koji je zvučao iole 'pametno' i iskreno, prikupio je milione pregleda, komentara i lajkova. Jedan od tih snimaka je i onaj londonske TikTokerke Nikite Redkar koja je ovaj sukob objasnila kao prekid ljubavne veze, a NATO nazvala "grupom najboljih prijateljica", piše The Guardian. Ovaj snimak prikupio je gotovo tri miliona pregleda. 

@nikitadumptruck Interrupting my jokes for a public service #ukraine #russia #explained #comedy #girls #brunch #lgbt #gay ♬ original sound - Nikita

SNIMCI 'IZ PRVE RUKE'

Ubrzo nakon silnih snimaka u kojima se objašnjavaju povodi ovog sukoba, TikTokom su počeli da kruže snimci ukrajinskih građana i popularnih influencera koji su 'iz prve ruke' celom svetu pokazivali kako se ukrajinski narod bori protiv napada i kako u tom trenutku izgleda život u Ukrajini. 

@alina__volik

And this is nothing to what people are going through in other regions and cities… watch my inst stories alina__volik ‼️

♬ bringing the era back yall - chuuyas gf

Kako piše Reuters, jedna od tih influencerki je i Alina Volik koju na TikToku prati 73 hiljade pratioca iz celog sveta sa kojima deli snimke na kojima možemo videti kako pored kreveta ima pripremljene stvari za beg, kako spava u odeći 'za napolje i razmenu poruka sa njenim prijateljima koji su se već nalazili u skloništu.

Snimak u kom to sve pokazuje, pogledalo je više od 16 miliona ljudi. U moru takvih snimaka nalaz se i onaj TikTokerke Valerisssh koja na, možemo reći, pomalo komičan način prikazuje kako izgleda život u samom žarištu rata.

@valerisssh

Typical situation in Ukraine

♬ Che La Luna - Louis Prima with Sam Butera & The Witnesses

AUTENTIČNOST?

Ali, baš kao i svemu što možemo da pronađemo na internetu, ni sadržaju na TikToku vrlo često ne možemo u potpunosti da verujemo. Naime, sadržaj koji se objavljuje na TikToku, kroz analizu prolazi tek nakon što je objavljen i najčešće nakon što ga je pogledao već veliki broj ljudi, piše The Guardian

Tome svedoči i 'live' snimak koji je navodno snimio ukrajinski vojnik koji je trebalo da prikaže trenutno stanje na bojištu iz njegove perspektive. Ali, taj snimak je, zapravo, bio takozvani 'loop', odnosno, ponavljajući snimak za koji, takođe, nije potvrđeno ni ko ga je snimio ni na kojoj je lokaciji taj snimak uopšte nastao. 

Ovaj snimak, ali i profil na kom se on nalazio, ubrzo su uklonjeni, ali opet ne dovoljno brzo. Taj snimak je, pre uklanjanja, pogledalo već nekoliko miliona korisnika što je dovoljno da podstakne lavinu drugih dezinformacija. Širenju lažnih informacija doprinosi i "TikTokov algoritam koji svim korisnicima prilično napadno 'gura' sadržaj vezan za Ukrajinu i Rusiju bez obzira na to da li je on proveren, odnosno, autentičan ili ne", govori Imran Ahmed, izvršni direktor Centra za suzbijanje mržnje.

KAKO UOČITI DEZINFORMACIJE?

Problem dezinformacija na TikToku, naročito onih o ratu, uočili su i sami TikTokeri pa je tako TikTokerka Abbie Richards, koja inače i snima snimke na temu dezinformacija, dva snimka odlučila da posveti upravo dezinformacijama vezanim za rat u Ukrajini. 

@tofology

 

♬ original sound - Abbie Richards


Najpopularniji način širenja netačnih informacija i stvaranja pogrešne slike o onome što se trenutno događa je - korišćenje starih snimaka koji su snimljeni na nekom potpuno drugom mestu. Jedan od takvih snimaka je i onaj na kom možemo videti vojnike koji se spuštaju padobranom za koje svuda govore kako su to vojnici koji se spuštaju u Ukrajinu. Ali, taj snimak je, zapravo, nastalo 2016. godine, a lokacija uopšte nije poznata. 

Još jedan takav snimak prikazuje "ukrajinske vojnike koji se opraštaju od svojih porodica", a sasvim je očito da snimak prikazuje američke vojnike. Taj snimak je, pre nego što je uklonjen, prikupio gotovo tri miliona pregleda.

Tako da, iako nam TikTok dosta pomaže da saznamo šta se sve događa u svetu, naročito u Ukrajini unazad nekoliko dana, vrlo je važno imati na umu da mnoge osobe, koje objavljuju sadržaj na TikToku (i internetu uopšteno), nemaju dobre namere. Cilj takvih osoba je mahom da izazovu strah, paniku i nervozu kod onih koji konzumiraju taj sadržaj. 

 | Author: BBC BBC

Zato je vrlo važno da budemo smireni, izuzetno kritični, ali i pomalo skeptični prema svemu što nam plasiraju društvene mreže. Autentičnost svakog sadržaja najbolje ćete proveriti istraživanjem izvora iz kojih je taj sadržaj stigao, ali i konzumiranjem sadržaja iz izvora za koje je već dokazano da su poverljivi i istiniti. 

Tvoja reakcija?