Prvi 79 pregleda 29. Avgust 2023.

Vitamin C za negu kože - veliko DA!

canva

Već neko vreme se u svakodnevnoj nezi kože provlači upotreba vitamina C i sve je više krema i seruma koji sadrže ovaj dragoceni sastojak. Ipak, nije svejedno šta sve nanosimo na kožu koja je naš najveći organ pa je zato potrebno da se dobro upoznamo sa nekim supstancama, a u ovom tekstu ćemo konkretno govoriti o vitaminu C

Vitamin C je antioksidans koji štiti kožu od spoljašnjih oštećenja i sprečava prerano starenje kože. On podire duboko u površinu kože i djeluje na neutralizaciju slobodnih radikala koji su toksični za stanice kože, kao i na stimulaciju obnavljanja stanica i podržavanje nove sinteze kolagena.

Vidljive prednosti uključuju svetliju kožu s poboljšanom teksturom, omekšavanje finih linija i bora, te povećanu čvrstoću i elastičnost.  Dr. Saira za PopSugar kaže da je vitamin C odlučan za upalne procese i može biti odličan saveznik u borbi protiv akni i rozacee. U kombinaciji sa SPF- om, ovaj moćni vitamin pojačava njgovo dejstvo što je odlično u borbi protiv UV zračenja.

 | Author: canva canva

Koji vitamin C je najbolji?

L-askorbinska kiselina je najčistiji oblik vitamina C i ako je formulisana prema visokim standardima, pruža superiornu antioksidativnu odbranu u poređenju sa svojim derivatima. Uvek kupujte proizvode koji su pakovani u ambalažu koja štite proizvod od sunčeve svetlosti. Ovo sprečava preranu oksidaciju seruma i produžava njegov rok trajanja.

 | Author: canva canva

Kada početi sa upotrebom vitamina C?

Prema dr. Sairi, idealno doba za početak uvođenja vitamina C je u ranim dvadesetim, ali ljudi svih uzrasta mogu imati koristi od njegove upotrebe. Trebalo bi ga koristiti ujutro nakon čišćenja. Dr Saira kaže da vitamin C treba posmatrati kao neophodnu negu kože. Bilo da želite da sprečite početak preranog starenja, smanjite upalu kože povezanu s aknama ili rozaceom, ili imate zrelu kožu sa problemima starenja. 

 | Author: canva canva

Serumi sa vitaminom C su uvek svetle boje. Ako proizvod postane smeđ, odmah prestanite sa korišćenjem. To znači da je vitamin C oksidirao i da može biti štetan ako se nanese na kožu.

Tvoja reakcija?