Ćuretina se može pripremiti na mnogo načina, a kod nas je ipak omiljena ona sa mlincima. Ako imate vremena, možete napraviti domaće mlince čiji je ukus neprevaziđen, a možete kupiti i gotove i tako skratiti pripremu ovog ukusnog jela
Sastojci:
- 500 g ćurećeg filea
- 500 g mlinaca
- 550 ml ćurećeg ili pilećeg bujona
- pola kocke za supu
- 1 čaša kisele pavlake
- 200 g rendanog kačkavalja
- 500 ml pavlake za kuvanje
- so i biber po ukusu
- ulje za prženje mesa po potrebi
Priprema:
- Ćuretinu posoliti i posuti mlevenim biberom. Zagrejati ulje i ispržiti šnicle sa obe strane po par minuta, da porumene, pa ih iseći po širini na trake.
- Staviti bujon da proključa, pa razmutiti 1/2 kocke za supu.
- Mlince izlomiti na manje komade, ali ne mnogo sitno. U veću šerpu sipati bujon, pa polovinu izlomljenih mlinaca staviti u bujon i dobro ih natopiti. Kada su mlinci omekšali, izvaditi ih i ponoviti postupak sa preostalom količinom mlinaca.
- Kiselu i neutralnu pavlaku pomešati i po potrebi i ukusu posoliti.
- U vatrostalnoj činiji ređati slojeve na sledeći način: Na dno posude sipati po malo ulja u kome je meso prženo. Staviti malo mlinaca, preko malo umućene pavlake, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlake, pa mlinaca, pa pavlake. Preostali bujon prelijte preko mlinaca.
- Preko umućene pavlake izrendati 150 g kačkavalja. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći mlince dok ne porumene. Pečene mlince izvaditi iz rerne i posuti preostalim kačkavaljem pa ostaviti da se kačkavalj otopi. Poslužiti toplo.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.