Humus sa bundevom: Zdrav namaz po našem receptu!

canva
Sezona bundeve je uveliko počela, a zna se da je na srpskim trpezama ona jedna od glavnih zvezda tokom cele zime, a posebno za Badnji dan. U ovom receptu nećemo koristiti bundevu kao takvu već kao jedan od osnovnih sastojaka za najzdraviji namaz koji postoji na svetu. Reč je, naravno, o humusu
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 250 g kuvane leblebije
  • 2/3 šolje gnječene bundeve
  • 1-2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  •  2 kašike vode od kuvanja leblebije
  • 1 kašika bundevinog ulja
  • 1 kašika tahinija
  • limunov sok po ukusu
  • So, aleva paprika

Priprema:

  1. Leblebiju potopite u vodu preko noći, skuvajte i dobro ocedite.
  2. U zagrejano maslinovo ulje ubacite očišćene čenove belog luka pa ostavite stavite oko 15 minuta na sasvim laganoj vatri.
  3. Leblebije izblendajte sa belim lukom, maslinovim i bundevinim uljem, pireom od bundeve i tahinijem. Dodajte vode od kuvane leblebije po potrebi tako da dobijete odgovarajuću gustinu, pa miksajte.
  4. Probajte i dodajte soli i limunovog soka po ukusu, te ponovno izmiksajte. Na kraju dodajte alevu papriku

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs