Neodoljiva Pavlova torta koju svi vole

canva
Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Prema legendi, Ana Pavlova je 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu, pa je kuvar u hotelu osmislio nežnu poslasticu u njenu čast, a inspiraciju je pronašao u kostimu za balerine, odnosno njenom donjem delu
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za koru:

  • 6 velikih belanaca
  • 350 g šećera
  • 1 kašičica vinskog sirćeta 
  • 1 kašičica kukuruznog brašna

Za fil:

  • 600 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera
  • 200 g jagoda
  • 300 g malina
  • 200 g borovnica
  • 50 g semenki nara

Priprema:

  1. Stavite belanca u posudu i čvrsto ih umutite. Postepeno, mešajući na maksimalnoj brzini, dodajte šećer dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sirće i kukuruzno brašno pomešajte u šoljici i mešajte dok ne dobijete glatku smesu pa je sastavite sa smesom od belanaca. Rasporedite smesu na papir za pečenje.
  2. Rernu zagrejte na 160 stepeni, a kada ubacite koru, smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite sat vremena ili sat i po. Pavlova će biti bledo kremaste boje, ali ne bela. Isključite pećnicu i ostavite Pavlovu unutra da se ohladi.
  3. Za fil umutite slatku pavlaku. Uz pomoć kašike nanesite na gotovu koru Pavlove, a na vrh zatim rasporedite jagode, maline i borovnice. Ukrasite sa semenkama nara i listićima nane, po izboru.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs