Neodoljiva Pavlova torta koju svi vole
Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Prema legendi, Ana Pavlova je 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu, pa je kuvar u hotelu osmislio nežnu poslasticu u njenu čast, a inspiraciju je pronašao u kostimu za balerine, odnosno njenom donjem delu
Sastojci:
Za koru:
- 6 velikih belanaca
- 350 g šećera
- 1 kašičica vinskog sirćeta
- 1 kašičica kukuruznog brašna
Za fil:
- 600 ml slatke pavlake
- 50 g šećera
- 200 g jagoda
- 300 g malina
- 200 g borovnica
- 50 g semenki nara
Priprema:
- Stavite belanca u posudu i čvrsto ih umutite. Postepeno, mešajući na maksimalnoj brzini, dodajte šećer dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sirće i kukuruzno brašno pomešajte u šoljici i mešajte dok ne dobijete glatku smesu pa je sastavite sa smesom od belanaca. Rasporedite smesu na papir za pečenje.
- Rernu zagrejte na 160 stepeni, a kada ubacite koru, smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite sat vremena ili sat i po. Pavlova će biti bledo kremaste boje, ali ne bela. Isključite pećnicu i ostavite Pavlovu unutra da se ohladi.
- Za fil umutite slatku pavlaku. Uz pomoć kašike nanesite na gotovu koru Pavlove, a na vrh zatim rasporedite jagode, maline i borovnice. Ukrasite sa semenkama nara i listićima nane, po izboru.
Prijatno!
#pavlova
#torta
#torte
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#recept
#laki recepti
#brza priprema
#desert
#poslastice