Prvi 1446 pregleda 11. Februar 2025.

Neodoljiva Pavlova torta koju svi vole

canva

Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Prema legendi, Ana Pavlova je 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu, pa je kuvar u hotelu osmislio nežnu poslasticu u njenu čast, a inspiraciju je pronašao u kostimu za balerine, odnosno njenom donjem delu

Sastojci:

Za koru:

  • 6 velikih belanaca
  • 350 g šećera
  • 1 kašičica vinskog sirćeta 
  • 1 kašičica kukuruznog brašna

Za fil:

  • 600 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera
  • 200 g jagoda
  • 300 g malina
  • 200 g borovnica
  • 50 g semenki nara

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Stavite belanca u posudu i čvrsto ih umutite. Postepeno, mešajući na maksimalnoj brzini, dodajte šećer dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sirće i kukuruzno brašno pomešajte u šoljici i mešajte dok ne dobijete glatku smesu pa je sastavite sa smesom od belanaca. Rasporedite smesu na papir za pečenje.
  2. Rernu zagrejte na 160 stepeni, a kada ubacite koru, smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite sat vremena ili sat i po. Pavlova će biti bledo kremaste boje, ali ne bela. Isključite pećnicu i ostavite Pavlovu unutra da se ohladi.
  3. Za fil umutite slatku pavlaku. Uz pomoć kašike nanesite na gotovu koru Pavlove, a na vrh zatim rasporedite jagode, maline i borovnice. Ukrasite sa semenkama nara i listićima nane, po izboru.

Prijatno!

Tvoja reakcija?