Recept 'na kašiku': Gulaš od divljači koji će vas osvojiti!

canva
Gulaš je jelo koje nas uvek podseća na miris bakine kuhinje dok smo mi u dnevnoj sobi pisali domaće zadatke, na šporetu se krčkao ručak koji smo jedva čekali da pojedemo. Iako je priprema gulaša nešto složenija od standardnih recepata na koje ste navikli, kada je ovaj gulaš u pitanju, garantujemo da će vam se trud i utrošeno vreme isplatiti
Vidi originalni članak

Prilog uz gulaš od divljači

Jela na kašiku su prosto propratni deo zime, a s obzirom da meteorolozi najavljuju povratak prave zime i snega, kako se i dogodilo, nije na odmet da sačuvate ovaj recept. Gulaš možete spojiti sa raznim prilozima, a najpopularniji su pirinač, testenina, palenta ili njoke. Ukoliko niste ljubitelj priloga, možete ga jesti uz hleb, jednako je dobar!

Kako da dobijete najbolji gulaš

Kada je gulaš u pitanju, morate da znate da u njegovom slučaju važi pravilo da što se meso duže kuva, jelo je ukusnije. Potrebno je da se meso "topi u ustima" kako kaže MissGastro, a to zavisi od veličine komada na koje je isečeno. 

Takođe, treba pripaziti i na pečurke i povrće koji se dodaju u gulaš tek nekih 45 minuta nakon mesa, iako mnogi prave grešku dodajući ih istovremeno u jelo. Povedite računa i o veličini komada. 

Marinada za gulaš od divljači

Marinadu koristimo kada želimo da meso omekša, ali i da dodatno obogatimo ukus jela. Za pripremu marinade za meso divljači potrebno je da srneći but zarežete na nekim mestima i napravite džepiće u koje ćete ubaciti beli luk, šargarepu i slaninu pa ostaviti preko noći da stoji u smesi koju ste prethodno napravili. Za nju vam je potrebno: 1l vode, 2dl balsamico sirća, lovor, ruzmarin, gnječeni beli luk i biber. 

Sastojci:

  • 600g crnog luka 
  • 800g srnetine 
  • 50g suvih vrganja 
  • 100g šargarepe 
  • 100g slanine  
  • Kašičica koncentrovanog paradajza 
  • 3 dl crnog vina   
  • So, lovor, biber, ruzmarin, list celera  
  • kašičica slatke aleve paprike
  • ulje, svinjska mast
  • šaka suvih šljiva, po želji

Priprema:

  1. Dinstajte crni luk na ulju i svinjskoj masti, a kada poprimi zlatnu boju, dodajte meso i dinstajte sve zajedno par minuta.
  2. Dodajte vrganje, slaninu i rendanu šargarepu, prelijte vodom pa nastavite da dinstate oko sat i po. 
  3. Dodajte paradajz i krčkajte još 15 minuta.
  4. Sipajte crno vino, začinite pa ostavite da se kuva još dva sata.
  5. Nakon toga, izvadite meso i isecite ga na komade, a povrće izblendajte pa sve zajedno vratite na vatru da ukrčka još par minuta.
  6. Poslužite toplo sa prilogom po želji.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs