Fancy 410 pregleda 16. Januar 2023.

Imamo recept za italijanski maritozzi: Novi internet HIT!

kostymbagaren/instagram

Ako niste znali kako se nazivaju one slatke italijanske lepinje sa šlagom u filmovima i na reklamama, mi smo tu da vam otkrijemo tajnu- zovu se maritozzi! U Italiji se maritozzi služe uz čaj ili kafu, a ako želite recept, pročitajte ovaj tekst do kraja!

Maritozzi datiraju još iz srednjeg veka i kao takvi, idealan su poklon bili za dan zaljubljenih ili kao poklon budućem mladoženji od njegove izabranice. Upravo zato, maritozzi su i dobili ime na sledeći način: na italijanskom marito znači muž, a pošto su buduće mlade poklanjale svojim verenicima obu poslasticu, od milošte su ih nazvale „maritozzi“ ili.. „Mužići“!

Još jedna zanimljivost je da u svakom rimskom kafiću i poslastičarnici pored hrpe kolača obavezno možete pronaći i ovu predivnu poslasticu jer se maritozzi nazivaju i kraljevima rimskog slatkog hleba! Ovo pecivo mora biti puno kreme, pa sad zamislite lepinju posutu šećerom u prahu iz koje se preliva ukusan fil... Uh, nama već kreće voda na usta!

Nacionalni dan maritozza proslavlja se 4. decembra bez izuzetka i na taj način ohrabruju se stranci kako bi probali ovaj kolač u tradicionalnom ruhu, ali i u nekim smelijim varijantama.

 | Author:

E sad, kad smo vam već probudli maštu- recept!

Sastojci:

Za lepinje:

  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica meda
  • 3 šolje brašna (mešavina oštrog i mekog)
  • 1 šolja mlakog mleka
  • 1/3 šolje oštrog brašna
  • 1/3 šolje šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 5 kašika omekšalog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 jaja
  • 2 kašičice naribane korice limuna ili pomorandže

Za sirup i fil:

  • 3 kašike šećera
  • 1 šolija guste pavlake ili milerama

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Umutite mleko, kvasac i med u jednoj činiji, poklopite i ostavite na toplom da se aktivira nekih desetak minuta. Kada se kvasac aktivirao, dodajte mu 1/2 šolje mešavine brašna, pokrijte prozirnom folijom i ostavite 20 minuta da se smesa podigne. 
  2. Dodajte ostatak brašna, šećer i so i mutite mikserom sa nastavcima za testo na srednjoj brzini. Dodajte jaja i koricu limuna ili pomorandže i mutite dok ne dobijete glatko testo. 
  3. Polovinu putera mešajte da omekša i dodajte u smesu pa mutite dok se sve lepo ne sjedini da testo bude malo lepljivo, ali elastično i dodajte maslinovo ulje. 
  4. Ostavite testo da narasta na sobnoj temperaturi oko sat i po vremena pokriveno krpom ili folijom. 
  5. Kada je testo naraslo, stavite ga na radnu površinu i oblikujte deset loptica iste veličine. Razvaljajte ih rukom na radnoj površini u elipsasti oblik, pa ih ređajte na pleh obložen pek papirom. Ostavite da narastaju 40 minuta pokrivene krpom. 
  6. Uključite rernu na 180 stepeni i pecite lepinje oko 15 minuta dok ne dobiju zlatno braon boju. Okrenite pleh na pola pečenja kako bi se sve ravnomerno ispekle. 
  7. U šerpici na srednjoj temperturi pomešajte šećer za sirup sa 3- 4 kašike vode, kuvajte dva minuta uz neprestano mešanje. Ostavite da se prohladi.
  8. Kada izvadite lepinje iz rerne, obilno ih premažite sirupom i ostavite da se potpuno ohlade.
  9. Po sredini presecite ohlađene lepinje, vodeći računa da ih ne isečete do kraja, napunite ih šlagom i odmah poslužite. Po želji pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Tvoja reakcija?