Fancy 76 pregleda 16. April 2023.

Pet najjednostavnijih ideja za šaranje vaskršnjih jaja!

canva

Jaje je simbol ponovnog rađanja i vaskrsenja pa zato svake godine pred Vaskrs farbamo i ukrašavamo jaja. Naravno, svako od nas se trudi da ih najlepše ukrasi, a tehnika i ideja je bezbroj. Mi smo za sada izdvojili neke najzanimljvije i omiljene

Kada je u pitanju postupak, ove ideje mogu da iskoriste i početnici jer ne zahtevaju preterani trud, a verujte nam na reč, rezulteti će vas zadiviti. 

1. Dekupaž tehnika

Ovo je možda najjednostavnija tehnika za ukrašavanje jaja koja će biti zaista efektna. Sve što je potrebno jeste da nabavite salvete sa različitim motivima. Odvojite samo prvi sloj sa sličicama i isecite motive po želji. Možete ih seći po ivici, a možete i ostaviti malo prostora sa strane. Ulupajte jedno belance, namažite četkicom za slikanje jaje tamo gde želite da zalepite sličicu, a onda preko belanceta zalepite istu. Pređite još jednom preko cele slike, a ukoliko želite, možete i cela jaja uvijati u salvete koristeći istu tehniku.

2. Farbanje jaja penom za brijanje

Ova tehnika je sve popularnija jer ne zahteva mnogo truda, a dobićete jedinstvena jaja predivnih boja. Sve što je potrebno je da supate penu za brijanje u posudu, a zatim preko nje tečne prehrambene boje i jaja uvaljate u smesu. Izvadite ih na papir i nežno skinite višak. To je to!

3.  Zlatni listići za kolače

Zlatna boja u kombinaciji sa nežnim i pastelnim nijansama je odlična za uskršnja jaja. Za ovu tehniku potrebno je da koristite bela jaja ili izbelite klasična tako što ćete sipati vodu i alkoholno sirće u razmeri 1:1 u šerpu (otprilike po 500ml za 10 jaja) i staviti jaja. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte desetak minuta. Penu koja izlazi na površinu skidajte i bacajte, a jaja nakon kuvanja operite pod hladnom vodom i skidajte boju sunđerom. Kao u i dekupaž tehnici, kupite zlatne listiće za kolače pa jaje namažite belancetom, zalepite listić i ponovo pređite četkicom koju ste umočili u belance. U videu ispod pronaći čete još dve fenomenalne ideje.

4. Pastelna jaja

Kako biste dobili pastelne nijanse, najbolja varijanta je da koristite boje za kolače. Pored toga što su daleko zdravije od klasičnih farbi za jaja i tekstilnih boja koje se sve češće upotrebljavaju za šaranje, boje za kolače će vas oduševiti efektom koji će dati uskršnjoj trpezi. Sipajte toplu vodu u šolju, dodajte par kapi boje i kašiku sirća. Promešajte kašikom da se sve sjedini, spustite kuvano jaje i vadite svakih par sekundi dok ne dobijete želejnu nijansu. Jaja spuštajte na ubrus. Za ovu tehniku neophodno je koristiti bela jaja.

5.  Pirinač

Još jedna jednostavna tehnika jeste šaranje jaja pirinčem. Naravno, potrebna su bela jaja kako biste dobili savršen efekat. Kada je u pitanju postupak, u kesu ili posudu stavite pirinač i dodajte prehrambenu boju u gelu, a zatim promešajte i spustite jaje pa sve nežno pomešajte. 

@livecomposed How do you color your eggs? #easter #happyeaster #eastereggs #organizedmom #organize #organizer #lifehacks #question ♬ Summer Days - Martin Garrix / Macklemore / Patrick Stump

 

Tvoja reakcija?