Fancy 100 pregleda 13. Jun 2023.

Sporo kuvano pile sa limunom i belim lukom, mljac!

canva

Ova jednostavna, ali neodoljiva kombinacija sočnog pilećeg mesa, osvežavajućeg limuna i aromatičnog belog luka će vas oduševiti svojom jednostavnošću i bogatim ukusom. Pripremite se za pravu gozbu, jer je ova piletina spremna da osvoji vaše srce i stomak!

Sastojci (za 4-5 osoba):

  • 4 limuna
  • 2-3 glavice belog luka
  • 1 celo pile (ili oko 2 kg piletine)
  • svež ruzmarin ili bilo koje sveže začinsko bilje
  • višenamenski začin za piletinu ili so i biber (po ukusu)

 | Author: canva canva

Priprema:

Priprema ove ukusne piletine sa limunom i belim lukom u krčku je jednostavna i puna aroma. Počnite tako što ćete iseći glavice belog luka i limuna na pola, a zatim ih staviti na dno krčka. Odmah će se osetiti miris svežeg belog luka i osvežavajućeg limuna. Dodajte grančicu ruzmarina ili vašeg omiljenog začinskog bilja za još više ukusa. Sada je vreme da se pripremi piletina. Očistite unutrašnjost pileta, isperite ga i osušite. Zatim, obilno začinite piletinu spolja i iznutra, koristeći univerzalne začine za piletinu ili jednostavno so i biber. Pažljivo položite pile na kriške belog luka i limuna na dnu krčka, a zatim je napunite polovinom glavice belog luka i četvrtinama limuna. Dodajte još nekoliko kriški limuna i grančicu ruzmarina na vrh piletine kako biste pojačali ukus i izgled. Sada je vreme da uključite krčko na najjače i pustite da se piletina kuva oko 4 sata, ili dok ne dostigne unutrašnju temperaturu od 165 stepeni. Vreme kuvanja u sporom šporetu može varirati, pa koristite termometar za meso kako biste bili sigurni da je piletina potpuno gotova. Kada piletina dostigne željenu temperaturu, isključite krčko i ostavite pile da odstoji oko 15 minuta. Nakon što je pile odstojalo, izvadite ga iz krčka, isecite ga na komade i poslužite ga sa ukusnom tečnošću iz peći koju možete preliti preko mesa. Uživajte u sočnom i aromatičnom obroku koji će oduševiti vaše čulo ukusa!

Tvoja reakcija?