Prvi 3511 pregleda 08. Februar 2023.

Brze fritule po dalmatinskom receptu će te raspametiti!

canva

Fritule su zaštitni znak Dalmacije i tamo se vrlo rado spremaju, ali sve češće postaju gost i na domaćim trpezama. Kako zbog brze pripreme, tako i zbog prepoznatljivog ukusa, fritule postaju sve popularnije u našim krajevima, a treba vam svega nekoliko sastojaka da biste dobili one savršene

Pred vama se nalazi recept za fritule bez jogurta. Iako one dosta podsećaju na krofne, drugačije se pripremaju, a tajna je u tempraturi namirnica, odnosno, MissGastro savetuje da potrebne sastojke pola sata pre pripreme ove poslastice izvadite iz frižidera kako bi dostigle idealnu temperaturu.

 | Author: canva canva

Druga caka pripreme fritula jeste u mešenju: dakle, nemojte ih preterano mestit da ne bi postale žilave. Potrebno je da spolja budu hrskave, a unutra šuplje i mekane. Još jedna važna stvar je da u šerpi kada pržite fritule ne pravite "gužvu" već stavljate samo po par komada kako na ovaj način ne biste hladili ulje. 

Za kraj, pre nego što pređemo na sam recept, potrebno je i da vam kažemo da u fritule koje pravite bez jogurta, kao tajni sastojak dodate kašičicu ruma, konjaka ili domaće rakije. Na ovaj način ne samo da ćete dodati posebnu aromu fritulama već one neće upiti bespotrebno ulje i biće "taman kako treba".

Sastojci:

  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika ruma
  • 1 kesiica suvog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 do 300 ml mlakog mleka
  • ulje za prženje

 | Author: canva canva

Priprema:

U malo mlakog mleka stavite suvi kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna, pa poklopiti i ostaviti na toplom oko deset minuta da se aktivira. Kada se kvasac podigne, dodajte ga prethodno umućenoj smesi od jaja, ulja, ruma, ostatka šećera i vanile i dobro promešajte pa na kraju dodajte brašno. S ostatkom mlakog mleka umesite srednje tvrdo testo i ostavite ga da se udvostruči. Kada testo naraste, pomoću dve kašike pravite firtule i stavljajte ih u vrelo ulje. Pre toga, kašike uronite u ulje kako bi firtule lakše skliznule sa njih. Pržite firtule do zlatno- žute boje, vadite ih na ubrus da pokupi višak ulja i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Tvoja reakcija?