Prvi 21165 pregleda 17. Januar 2023.

Da li znate: Evo za šta je SLANINA jako dobra!

canva

Slanina spada u jednu od omiljenih "poslastica" ljudske populacije, a konkretno kod nas, slanina i jaja su tradicionalni srpski doručak. Ipak, iako je obožavamo, svesni smo da nije pametno ni u čemu preterivati. Sve češće, slanina se nalazi na popisu nepoželjnih namirnica zbog viška kilograma i uzrokovanja kardio- vaskularnih problema. Najnovija istraživanja donela su i neke novosti povodom ove namirnice koje će vas oduševiti

 | Author: canva canva

Ako se pitate o čemu je reč, hajde da zajedno pogledamo! Healthline, jedan od najpoznatijih medicinskih časopisa, 100g slanine sadrži: 37g proteina, vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12, kao i solidan procent minerala poput gvožđa, cinka i magnezijuma. 

Ono što će vas najviše obradovati jesu otkrića do kojih su došli naučnici, a najvažnije od njih je da na višak kilograma utiču ugljeni hidrati, a ne masti. Iako ugljeni hidrati daju energju, od davnina su se ljudi hranili slaninom, a razlog je očigledan: slanina će mnogo duže održati sitost od peciva ili hleba, a uz to, bogata je već pomenutim nutritijentima neophodnih za normalno funkcionisanje.

 | Author: canva canva

Pore prethodne činjenice, ima još jednu koja je spasonosna, a to je da slanina pomaže kod mamurluka! Da, tako je! Slanina sadrži aminokiseline neophodne za nadoknađivanje neurotransmitera koji opadaju tokom konzumacije alkohola. Dakle, ako ste mislili da ja tačna ona stara da "ko večera vino, doručkuje vodu", možda da ipak razmislite o slanini?

 | Author: canva canva

Još jedan od benefita slanine je taj da odlično utiče na pamćenje. Razlog za ovu tvrdnju je viok nivo kolina koji sadrži ova namirnica, a on utiče na razvoj centra za pamćenje. Takođe, slanina ima blagotvorno dejstvo na bebu ukoliko je majka tokom trudnoće jede.

 | Author: canva canva

Možda jedna od najvećih prednosti zasigurno jeste i način pripreme slanine, ali i mogućnost kombinovanja sa drugim namirnicama za sva tri glavna obroka. 

Naravno, svi mi jedemo slaninu zato što je volimo, obožavamo njen ukus, miris i izgled, ali ne zaboravimo da treba voditi računa o količini. Preporuka naučnika je da se tokom dana ne pojede više od četiri srednje debela parčeta slanine.

Kako vi najviše volite slaninicu?

Tvoja reakcija?