Prvi 44773 pregleda 20. Oktobar 2023.

Jabuke i čokolada: Neodoljiv spoj za ukusnu poslasticu!

youtube/canva

Jesen je u pravom svetlu zakucala na vrata i odomaćila se, pa nam tokom ovih hladnih dana treba nešto da nas ugreje. Savršena stvar za to je uvek čokolada, a u kombinaciji sa jabukama i još nekoliko sastojaka, imaćete pravu mirisnu i ukusnu poslasticu koja greje čak i srce

Kako je i sezona jabuka već uveliko nastupila, predlažemo da već sutra napravite ovaj kolač. Vodite računa da koristite pravu meru, a za ovaj kolač potrebna vam je šolja od 250ml, pišu Vijesti.

 | Author: youtube/canva youtube/canva

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja griza
  • 1 prašak za pecivo
  • oko 650 g jabuka
  • 1 šolja oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 4 kašičice kakaa
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja jogurta

Preliv:

  • 1 šolja mleka
  • 100 g čokolade
  • 1/2 šolje šećera
  • 50 g maslaca ili margarina
  • 3 kašičice kakaa

 | Author: youtube/canva youtube/canva

Priprema:

  1. Jaja sa šećerom penasto umutiti pa dodati ulje  jogurt i promješati. Orahe, griz, kakao i prašak za pecivo sjediniti, pa dodati u smesu od jaja. i sve dobro promešati. Na kraju dodati izrendane jabuke sa cimetom i vanilin šećerom.
  2. Sve lagano izmešati, pa izliti u podmazan pleh veličine 20×30 cm. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta.
  3. Pred kraj pečenja kolača, pomešati mleko, šećer, maslac, kakao i čokoladu i stavite na ringlu da provri kako biste napravili preliv. Kada masa provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 2-3 minuta. Zatim sklonite sa šporeta i ostative nekoliko minuta da se prohladi i zgusne.
  4. Vruću koru izbockati viljuskom i preliti čokoladnim prelivom. Pre služenja, ostaviti kolač da se ohladi.

Prijatno!

Tvoja reakcija?