Prvi 201 pregleda 04. Septembar 2023.

Jedenje OVOGA pre spavanja može ozbiljno poremetiti san

canva

Ono što jedete može biti povezano sa nesanicom, a stručnjaci su procenili koje grickalice nas mogu sprečiti da se dobro odmorimo. Jedno od najgorih osećanja je da ste izuzetno umorni ceo dan, a zatim ne možete da zaspite čim dođe vreme za spavanje. U nastavku teksta saznajte kako to možete izbeći

2020. godine, Nacionalni institut za zdravlje je izvestio da je 6% do 15% populacije ležalo budno noću sa nesanicom. Mnoštvo faktora moglo bi da izazove pustoš u vašoj rutini spavanja. To uključuje stres, anksioznost i konzumiranje kofeina pre spavanja.

Jedan stručnjak za spavanje izdvaja jednu slanu užinu koja bi mogla biti uzrok vaše nesanice.

Govoreći za Mirror, Ketrin Hol, stručnjak za spavanje sa preko 13 godina kliničkog iskustva u javnom i privatnom sektoru, kaže da ako ljudi žele da poboljšaju svoj san, određene namirnice treba izbegavati.

Slana hrana pre spavanja, poput čipsa ili slanih orašastih plodova, zapravo bi mogla da izazove nesanicu ili da pogorša problem, što čini filmove kasno uveče sa kokicama ili čipsom malo manje primamljivim. Ketrin je rekla za javnost da se unos soli često može prevideti jer se može više fokusirati na unos šećera kada su u pitanju ishrana i so.

Obroci sa visokim sadržajem natrijuma dovode do zadržavanja tečnosti i povećanja krvnog pritiska, što otežava telu da se potpuno isključi nakon jedenja grickalica poput čipsa ili slanih orašastih plodova. Ovo onda rezultira nečim što se zove površno spavanje, gde san nije baš dubok i često može uključivati smetnje poput češćeg odlaska u toalet, jer studije pokazuju da to može biti dodatno izazvano previše soli u ishrani."

 | Author: canva canva

Iako ne zvuči kao da bi to pomoglo kasnim noćnim žudnjama, Ketrin predlaže da pojedete bananu pre spavanja. Banane su poznate po sporom oslobađanju energije i često se povezuju sa doručkom ili obrokom pre treninga. Međutim, stručnjak za spavanje kaže da su one pune i odličnih pomagala za spavanje.

Ovo može privući pažnju i to sa dobrim razlogom, jer su banane toliko povezane sa početkom dana, a ne sa njegovim završavanjem. Međutim, banane sadrže i triptofan, aminokiselinu koja podstiče melatonin, i magnezijum, relaksant mišića. Obe promovišu opuštanje i san, pa ostavite čips na stranu i pojedite bananu pre spavanja.

Tvoja reakcija?