Prvi 106 pregleda 30. Septembar 2023.

Može li jedenje šargarepe promeniti ton vaše kože?

printscreen/canva

U poslednje vreme, na TikTok platformi su se raširile neobične tvrdnje o lepoti koje postaju viralne. Jedna od njih tvrdi da konzumiranje velikih količina šargarepa može postepeno promeniti boju kože, čineći je zlatno narandžastom, ali da li je to istina ili samo mit?

Ovaj razgovor je započeo kada je jedan korisnik TikTok-a tvrdio da je konzumirao tri velike šargarepe svakodnevno tokom nekoliko godina, rezultirajući značajnom promenom boje njegove kože. Mnogi korisnici su usledili ovaj trend i objavili video zapise o svojim iskustvima. Međutim, da bismo razumeli da li ovo ima naučno utemeljenje, POPSUGAR je zatražio stručno mišljenje.

 | Author: canva canva

Kratak odgovor? Da, šargarepa sadrži beta karoten, pigment koji može uticati na boju kože ako se konzumira u određenim količinama. Međutim, ovaj efekat nije isti za sve delove tela i obično se primećuje na mestima gde je koža deblja. Stručnjaci sugerišu da bi trebalo konzumirati između 20 i 50 mg beta karotena dnevno da biste primetili promenu u boji kože, što znači da biste morali jesti velike količine šargarepa tokom dužeg vremenskog perioda.

@isabelle.lux Carrots >>>>> #beautyfood #beautyhacks #carrottan ♬ original sound - Isabelle ⚡️ Lux

Iako se čini primamljivim, preterana konzumacija šargarepa može dovesti do toksičnosti vitamina A, pa stručnjaci savetuju umerenost u unosu. Umesto fokusiranja na jednu vrstu hrane, važno je održavati izbalansiranu ishranu. Dakle, dok je šargarepa ukusna i hranljiva, čini se da su tradicionalne metode za održavanje kože bezbednije od ovog trenda.

Tvoja reakcija?