Prvi 2247 pregleda 21. Mart 2024.

Najbolja marinada za piletinu krije se u ovoj voćki!

canva

Najgora stvar koja može da zadesi jednu osobu koja voli da kuva jeste da za neki njen važan povod ili najobičniji ručak, meso ispadne tvrdo i žilavo. Kada piletina izgubi sokove, izgubi i svu draž, a ono što vi dobijate je razočarenje i bezličan obrok

Ipak, postoji način da vam, meso uvek ispadne savršeno sočno i mekano, a taj način podrazumeva njegovo mariniranje. Tajna sočne piletine leži u upotrebi neočekivanog sastojka – kivija. Ovo voće je bogato enzimima i može da transformiše teksturu pilećeg mesa, čineći ga neverovatno nežnim i sočnim.

 | Author: canva canva

Enzimi prisutni u kiviju, poput aktinidaina, deluju na proteine u mesu, blago ih razgrađuju, što rezultira mekšom i sočnijom teksturom. Kako biste postigli ovaj efekat, potrebno je da pripremite marinadu od maslinovog ulja i zgnječenog kivija.

Isecite piletine na željene komade i ubacite u marinadu, pazeći da je svaki komad dobro premazan smesom. Meso treba ostaviti da se marinira u frižideru oko sat vremena, što je dovoljno vremena da enzimi urade svoj posao.

Nakon sat vremena, važno je da dobro isperete meso da biste uklonili ostatke kivija i sprečili prejak voćni ukus u gotovom jelu. Začinite meso po svom ukusu i pripremite ga na uobičajen način, bilo da se peče, prži ili roštilja.

 | Author: canva canva

Piletina će zbog ove marinade biti gotova malo brže nego inače, pa pažljivo pratite vreme kuvanja da je ne biste previše termički obradili.

U slučaju da nemate kivi, sličan efekat možete postići koristeći ananas, koji takođe sadrži enzime sličnog dejstva. Marinada od ananasa može ponuditi malo drugačiji ukus, ali podjednako efikasno omekšava piletinu

Tvoja reakcija?