Prvi 853 pregleda 16. April 2023.

Ovo je tajna savršeno sočnog pileta iz rerne!

canva

Koliko god se trudili, desi nam se da pečeno pile ostane suvo. Ovo je razlog da se svi iznerviramo, ali postoji način da izbegnete ovaj peh i ispečete savršeno sočno pile iznutra, a hrskavo spolja za predstojeće praznike

Tehnika koju koristimo zove se wet brining, a podrazumeva da pile stoji u slanom rastvoru pre pečenja. Pored toga što će biti sočno, ono će ravnomerno poprimiti i slanoćupa nema bojazni da će unutrašnji delovi pileta biti neslani.

 | Author: canva canva

  1. Potrebno je da u jendom litru vode rastvorite 250g soli i taj rastvor prokuvate. Rastvor sipajte u veliku posudu u koju ste sipali već četiri litra vode. Pile potopite i pritisnite kako ne bi plutalo, a zatim zatvorite posudu i ostavite da stoji u frižideru 24 sata. 
  2. Kada se pile dovoljno usoli, izvadite rešetku i uključite rernu na 170 stepeni. U pleh stavite pek papir, a zatim aluminijumsku foliju. Pile obrišite ubrusom od viška vode, premažite otopljenim maslacem i vežite batake kanapom pa ga stavite na rešetku. Nju zatim (rešetku) stavite na sredinu rerne. Na dno rerne stavite pleh. 
  3. Pecite pile dva sata i deset minuta bez okretanja.

Prijatno!

Tvoja reakcija?