Prvi 18914 pregleda 03. Februar 2023.

Prave krofne su nastale u Beču, a mi imamo recept!

canva

Verovatno je malo ljudi na planeti koji ne vole krofne, pa zato, pošto je više nas koji ih obožavamo, danas delimo sa vama recept za one prave krofne, koje su po legendi, nastale na jednom od bečkih dvorova u 17. veku po ideji kuvarice Sesilije Kraf

Iako za ovu tvrdnju ne postoje dokazi, oni nisu ni posebno važni jer krofne same po sebi obožavamo bez obzira na njihovo poreklo. Jedna od tvrdnji je i da su krofne jeli i stari Rimljani i da je već u 15. veku postojalo "brdo" recepata za iste koji su uključivali mleko, brašno i jaja. Šta god bila istina, prihvatamo je, a sada delimo Ženin recept koji ćete sigurno već sutra da isprobate!

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 ml slatkog mleka
  • 30 g maslaca, otopljenog
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • 1 kašičica ruma
  • 2 kašičice soka od narandže
  • 30 g svežeg kvasca
  • 60 ml mleka
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika šećera

Priprema:

Kvasac pomešajte sa 60 ml mleka, kašikom brašna i šećera, pa ga ostavite da se aktivira. Za to vreme u velikoj činiji prosejte brašno. Dodajte mu slatko mleko, maslac, šećer i vanillin šećer, rum i sok od narandže i aktivirani kvasac. Testo mesite dok ne postane potpuno glatko i ne počne da se odvaja od varjače. Pokrijte ga krpom i ostavite ga da stoji oko 1 sat na toplom mestu da naraste.

Nakon sat vremena, testo razvucite, pa čašom vadite krofne. Stavite idonju stranu prema gore, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još pola sata. U velikoj šerpi zagrejte dosta ulja, pa u njega stavljajte krofne tako da u ulje najpre uđe strana koja je tokom zadnjeg dizanja bila gore! Poklopite i pržite nekoliko minuta, a zatim krofne okrenite i do kraja ispržite nepoklopljene. Izvadite ih na ubruse kako bi se ocedio višak masnoće.

Prijatno!

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Tvoja reakcija?