Prvi 188 pregleda 17. Februar 2024.

Sufle palačinke, vazdušaste i preukusne!

canva

Iako se prave od standardnih sastojaka koji se koriste za pravljenje američkih palačinki, japanske palačinke se prave na drugačiji način i imaju potpuno drugačiji ukus. Mekane su i vazdušaste, a prave se kao sufle, kako su i dobile ime

Ipak, naglašavamo da iako se prave od osnovih sastojaka koje svi imamo u kući, postupak pripreme nije tako lagan, ali ako detaljno pratite uputstva, ne možete pogrešiti.  Najvažnije je da imate dobar tiganj, onaj sa nelepljivim dnom, i poklopcem, te da umutite dobar šam od belanaca, piše Žena.

 | Author: canva canva

Sastojci:

Deo sa žumancima:

  • 1 žumance
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike mleka
  • 3 kašike brašna
  • 1/4 kašičice praška za pecivo

Deo sa belancima:

  • 2 veća belanca
  • 1/8 kašičice vinskog praška za pecivo (ako nemate vinski prašak za pecivo, možete da ga zamenite sa 1/2 kašičice limunovog soka)
  • 1, 5 kašika šećera

Priprema:

  1. Umutite žumance sa jednom kašikom šećera tako da dobijete penastu smesu, pa postepeno dodajte mleko. Prosejte brašno i prašak za pecivo i dobro umutite, tako da dobijete kompaktnu masu.
  2. Posebno umutite belanca sa vinskim praškom za pecivo tako da dobijete penastu smesu, dodajući malo po malo šećera tako da se formira čvrst šam. Ključno je da šam bude dobro umućen, ali opet ne previše.
  3. Trećinu umućenih belanaca dodajte u činiju sa žumancima, i mešajte špatulom dok se sve fino ne sjedini. Dodajte polovinu preostalih belanaca i umutite, pazeći pritom da smesa ne "padne". Na kraju, ovu novodobijenu smesu prebacite u preostala belanca i špatulom sjedinite.
  4. Zagrejte veliki tiganj sa poklopcem na laganoj vatri. Nauljite sa veoma malo ulja i koristite papirni ubras da ga ravnomerno rasporedite, potreban vam je veoma lagan premaz. Oblik palačinke na tiganju formirajte koristeći kesicu za šlag. Palačinke treba da budu visoke i debeljuškaste. Ova količina smese dovoljna je za tri palačinke, a ako želite da budu još deblje onda je rasporedite na dve.
  5. Formirajte tri palačinke, dodajte dve kašičice vode, pa poklopite i pržite ovo oko četiri do pet minuta. Ako nemate veliki tiganj sa poklopcem, onda je najbolje da pravite jednu po jednu sufle palačinku.
  6. Podignite poklopaac i nežno zavucite lopaticu ispod palačinke. Trebalo bi lako da se odvaja od dna, nemojte biti brzi i grubi dok je okrećete. Lagano okrenite svaku palačinku, ponovo poklopite i nastavite da pržite još pet do šest minuta.
  7. Kada palačinke porumene i dobiju zlatnu boju, izvadite ih iz tiganja i servirajte na tanjiru sa šećerom u prahu, puterom, medom, šlagom ili javorovim sirupom. 

Prijatno!

 

Tvoja reakcija?