Prvi 230 pregleda 07. Decembar 2022.

Uz ovaj recept i vi možete kod kuće da spremite lepinje!

canva

Ako ste danas baš odlučili da pojedete ćevape i treba vam ukusna, vruća lepinja uz njih, nema problema. Pronašli smo idealan i jednostavan recept za domaće lepinje koje baš svako može da pripremi. I to ne samo za jedenje uz ćevape nego uz bilo šta što vam padne na pamet!

Sastojci:

  • 7 grama suvog kvasca
  • 180 ml mlake vode
  • 500 grama višenamenskog brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 180 ml mlakog mleka
  • 2 kašike ulja

Priprema:

U manju činiju stavite kvasac i sipajte mlaku vodu. Kratko promešajte da se sjedini, zatim ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne postane penasto, 5-10 minuta.

U činiji pomešate brašno, šećer i so. Polako pomešajte kvasac sa vodom, mlekom i uljem dok ne dobijete testo. Ako je previše mokro, dodajte još malo brašna dok ne postane dovoljno mekano da možete sa njim da radite (nemojte dodavati previše). Ako je previše suvo, dodajte još malo vode.

Na lagano brašnjavoj površini mesite testo dok ne postane mekano i elastično. Stavite u činiju, pokrijte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 45 minuta do 1 sat. Prstom probušite testo, zatim ga pokrijte i ostavite da odstoji još 45 minuta do 1 sat.

Zagrejte rernu na 250˚C. Dva pleha za pečenje namažite sa malo ulja. Na lagano brašnjavoj površini podelite testo na 6 jednakih delova. Svaki deo oblikujte u glatku kuglu. Pokrijte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 10 minuta.

 | Author: canva canva

Rukama pritisnite svaku kuglicu da nastane okrugli disk. Prebacite u pripremljene plehove za pečenje i pokrijte. Ostavite da odstoji još 15 minuta. Koristeći tupu stranu noža, utisnite u testo linije u obliku kvadratića.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene, 8-12 minuta. Izvadite iz rerne. Lepinje treba odmah da poprskate vodom i umotati u peškir. Tako će hleb ostati mekan.

Lepinje su najbolje onog dana kada su pečene, ali mogu stajati nekoliko dana na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi (nakon što se ohlade). Prijatno!

Izvorni recept: Miss Gastro

Tvoja reakcija?