Prvi 1304 pregleda 21. Februar 2023.

Verovali ili ne - piramida ishrane je 'prevara'!

canva

Ko može zaboraviti učenje o zdravoj ishrani iz piramide ishrane? Šareni trouglasti oblici dali su nam smernice za ishranu po kojima bi trebalo da živimo dug i zdrav život, ali izgleda da su ljudi dugo vremena pratili pogrešne savete...

Prva piramida ishrane stvorena je u Švedskoj 1970-ih. Bilo je uličnih protesta zbog visokih cena hrane i vlada je formirala komisiju da utvrdi da li se zdrav obrok može sastaviti po pristupačnoj ceni.

Dr Luise Light je bila stručnjak za ishranu koja je kreirala piramidu vodiča za hranu koja nam je svima poznata. Javnosti ga je 1992. predstavilo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), a sastojao se od šest blokova, naslaganih od najvećeg do najmanjeg. Piramida ishrane predstavljala je vizuelni prikaz grupa hrane, prikazujući savete o ishrani o tome šta ljudi treba da jedu za optimalno zdravlje.

via GIPHY

Namirnice u osnovi piramide bile su rafinisane žitarice kao što su pirinač, hleb i testenine, a predloženo je da ljudi konzumiraju 6-11 porcija dnevno. Zatim su usledile porcije voća i povrća od 2-4 porcije i 3-5 porcija Zatim, ljudima je savetovano da jedu 2-3 porcije mlečnih proizvoda, zatim 2-3 porcije proteina poput crvenog mesa, jaja, pasulja i orašastih plodova.

Masti i ulja su na vrhu piramide, zaokružujući navodno uravnoteženu ishranu. Piramida ishrane bila je zasnovana na premisi da je ljudima potrebno da dobiju najveću nutritivnu vrednost koju mogu po najnižoj ceni. Dakle, cela ishrana je bila sastavljena od ogromne količine ugljenih hidrata. Sada znamo da masna hrana nije nužno "loša" za vas. U stvari, poznato je da namirnice označene sa „malo masti“ stvaraju više problema nego što sprečavaju.

Potrošači su mislili da rade pravu stvar kada su hranu sa visokim sadržajem masti zamenili prerađenom nezdravom hranom koja je reklamirana kao nemasna. Ti proizvodi sa niskim sadržajem masti, bez masti i sa smanjenim sadržajem masti često su sadržavali aditive poput šećera, soli i hemijskih punila, što je bilo štetno za naše zdravlje. Neki od neželjenih efekata bili su hronične bolesti, povećanje telesne težine i rizici po zdravlje srca.

 | Author: canva canva

Pored toga, zbog nepromišljenog prekomernog konzumiranja ugljenih hidrata, mnogi ljudi su počeli da razvijaju dijabetes tipa 2. To se dogodilo zato što njihova tela ili nisu bila u stanju da proizvedu dovoljno insulina ili nisu bila u stanju da obrađuju višak insulina koji stvara. Registrovani dijetetičar Suzan Bauerman istakla je činjenicu da je grupa „zrna” u osnovi bila pod uticajem lobista u žitarskoj industriji. Mnogi smatraju da su potrošači prevareni od strane prehrambene industrije i velikih korporacija. Rezultati određivanja tačno kako izgleda zdrava ishrana ne bi maksimizirali profit za prehrambene korporacije, pa su promenjeni. Preporučenih 5-9 porcija voća i povrća smanjene su na 2-3. Kompanije za proizvodnju žitarica su bile iza prilagođavanja 5 porcija žitarica na 11. Što se tiče mlečnih proizvoda, nije bilo preporuke, ali je i ona dodata u korist mlečne industrije.

Originalnu piramidu ishrane pratila je knjižica koja je objašnjavala kako pravilno izmeriti veličinu porcije. Većina ljudi nije znala da takav pamflet uopšte postoji. Bilo je nekoliko studija tokom godina, kao što su Inicijativa za zdravlje žena i Zdravstvena studija medicinskih sestara, koje su otkrile da ukupna potrošnja masti nije dovela do koronarne bolesti srca. Umesto toga, tip masti je bio faktor koji je doprineo. Piramida ishrane je prošla kroz nekoliko promena otkako je stvorena. U najnovijoj iteraciji, možete videti da je svakodnevna vežba dodata kao osnova, dok su crveno meso i prerađeni ugljeni hidrati svedeni na minimum.

Iznenađujuće, nova piramida čak dozvoljava multi-vitamine i alkohol u umerenim količinama za one koji mogu da ih imaju.

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva
Odluka da se unesu promene došla je kao rezultat priznanja da prvobitna piramida nije dovela do smanjenja srčanih oboljenja, gojaznosti ili dijabetesa. U 2011. godini, USDA, sa prvom damom Mišel Obamom na čelu, promenila je smernice o ishrani u model MyPlate. Ideja je bila da podstakne ljude da razmišljaju o stvaranju uravnoteženog i zdravog tanjira u vreme obroka. Dobra vest je da uprkos svim stvarima koje su pošle naopako, sa većim fokusom na uključivanje voća i povrća, naša ishrana se kreće u pravom smeru.

Da li vi pratite piramidu ishrane ili jedete "proizvoljno"?

Tvoja reakcija?