Tart sa paradajzom i sirom: Neodoljivo toplo predjelo!

Ko voli da poslužuje topla predjela svojim gostima, uvek je u potrazi za nekim novim receptom, naročito u vreme praznika. Danas je pred vama recept za savršeni tart sa pradajzom, sirom i majonezom: Jelo koje se uvek poslužuje odmah nakon pečenja
Vidi originalni članak

Ipak, ako vam ostane koje parče viška, tart će poslužiti kao sjajan doručak idućeg jutra, piše Miss Gastro.

Sastojci:

Za testo:

  • 270 g glatkog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 150 g hladnog margarina
  • 1 žumance
  • 3 – 4  kašike hladne vode

Za nadev:

  • 4 velika paradajza, iseckana i očišćena od semena
  • 1/2 glavice naseckanog crnog luka
  • 225 g narendanog cheddar sira
  • 120 g majoneza
  • 1 kašičica čilija (po ukusu)
  • Sveži bosiljak
  • So, biber

Priprema:

  1. Brašno i so pomešati u činiji. Dodati margarin iz frižidera narezan na listiće pa sve mutiti spiralnim nastavcima za mikser dok se ne dobije mrvičasta smese. Umesto mikserom, možete i rukama umesiti testo.
  2. Dodati žumance i 3 – 4 kašike hladne vode, pa nastaviti miksanje dok se sastojci ne povežu.
  3. Prebaciti smesu na radnu površinu i rukama zamesiti testo do kraja. Omotati testo prozirnom folijom i odložiti ga u frižideru  na pola sata.
  4. Ohlađeno testo prebaciti na list papira za pečenje pa ga razvaljati u veliki krug prečnika oko 30 cm. Razvaljano testo pažljivo prebaciti u kalup za tart prečnika oko 22 cm. Prstima nežno utisnuti testo u nabore na kalupu pa ga izbockati viljuškom. Kalup sa testom ponovo vratiti u frižider na još 20- tak minuta.
  5. Ohlađeno testo prekriti papirom za pečenje i peći ga u prethodno zagrjanoj rerni na 200 stepeni, 15 minuta. Nakon toga, skloniti papir za pečenje, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još desetak minuta ili dok testo ne postane lagano rumeno i hrskavo.
  6. Isečen i očišćen paradajz malo posoliti pa ostaviti u cediljci kako bi se ocedio višak tečnosti.
  7. Na dno pečenog testa rasporediti naseckani luk, pa dodati i oceđen paradajz pa sve posipati naseckanim bosiljkom.
  8. U drugmj sudu pomešati sir, majonez i čili, pa tom mešavinom prekriti paradajz. Ponovo zapeći sve urerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Pečeni tart ostaviti da se malo ohladi, a zatim iseći i poslužiti.

Prijatno!
 

Poseti www.roosvaaj.rs