Fancy 1003 pregleda 03. Maj 2023.

Ledeni vetar - idealna voćna torta za topliju sezonu!

printscreen/canva

Za sve ljubitelje voćnih torti, imamo savršen recept za vas! Ledeni vetar je klasik među tortama koji se lako pripremaju, a izgledom i ukusom će oduševiti vaše goste. Bez obzira da li planirate proslavu rođendana, praznika ili samo želite nešto slatko za sebe, ova torta će biti savršen izbor. Spremite se da uživate u jednom od najukusnijih i najpopularnijih recepata za torte ikada!

Sastojci:

- za beze kore:

9 belanaca

prstohvat soli

300 g šećera

1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta

- za fil:

9 žumanaca

4 kašike šećera

4 kašike oštrog brašna

4 dl mleka

2 bourbon vanilin šećera

250 grama maslaca

8 dl slatke pavlake

jagode

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Postupak:

Za početak uključite rernu na 130°C i obavezno uključite ventilator. Ako nemate rernu sa ventilatorom, tada je upalite na 120°C. Za pripremu kora koristite veću posudu i u nju stavite belanca. Dodajte prstohvat soli i počnite da mešate. Kada se belanca dobro zapene, dodajte pola šećera, nastavite mešanje i nakon minut dodajte preostali šećer. Pri pripremi ne smete preterati sa mešanjem, već moraju ostati kremasta. Pri kraju dodajte kašiku sirćeta; ako nemate jabukovo, možete koristiti i alkoholno. Posebno obratite pažnju na teksturu snega od belanaca jer od toga zavisi izgled kore. Zapamtite, sneg mora biti kremast! Koristite pleh od rerne, onaj veliki. Obavezno ga obložite papirom za pečenje. Ako papir klizi, onda na krajevima pleha stavite malo snega da se papir pričvrsti za pleh. Sneg od belanaca ravnomerno rasporedite po plehu i stavite ga u rernu, pecite odnosno sušite 1 sat i 30 do 40 minuta. Vreme pečenja se može razlikovati od rerne do rerne, ali kora mora dobiti laganu boju, poput bele kafe. Kada je kora pečena, isključite rernu i ostavite je još tri minuta bez otvaranja vrata. Zatim je izvadite iz rerne i pustite da se ohladi. Kada se kora ohladila, odlepite je sa papira i isecite tako da dobijete tri kore.

Za pripremu fila, žumanca mutite i dodajte šećer zajedno sa vanilinim šećerom. Nastavite da mutite 10 minuta. Zatim naizmenično dodajte brašno i mleko. Dobro izmutite smesu kako se ne bi stvorile grudvice. Smesu stavite na laganu vatru i neprestano mešajte žicom. Smesa ne sme provreti jer će se jaja zgrušati pa će te dobiti jaja na oko. Mešajte dok se fil ne zgusne, a potom ga skinite sa vatre. Izlijte kremu u drugu posudu i prekrijte je providnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmutite i dodajte ga u dobro ohlađen fil. Fil dobro izmutite kako bi se maslac dobro povezao sa njim. Voće koje ćete koristiti očistite, operite i iseckajte sitno. Ako koristite jagode, isecite ih na male kockice. U međuvremenu izmutite pet dl slatke pavlake u šlag. Jednu koru stavite na pleh i prelijte jednom trećinom fila. Ređajte voće po želji (jagode), pa preko voća stavite trećinu šlaga. Ponovo stavite drugu koru, poređajte voće (banane) i šlag. Stavite treću koru, voće po želji i preostali šlag. Preostalu slatku pavlaku umutite u šlag i njome ukrasite spoljašnju stranu torte. Ostavite u frižideru preko noći i poslužite ohlađeno. Prijatno!

Tvoja reakcija?