Prvi 713 pregleda 04. Mart 2023.

Hrskavi čizkejk sa crumbleom od jabuka će vas raspametiti

printscreen/canva

Volimo deserete koji ne moraju da se peku, a kada je reč o raskošnim tortama - nema granica našem oduševljenju! Ova ukusna kombinacija hrskavo - mrvičaste smese od jabuka i cheesecakea je savršen primer toga, a priprema nije ništa zahtevno. Ova moderna torta će ostaviti nezaboravan dojam čak i na početnike poslastičarstva.

Sastojci:   

  • 2 kisele jabuke (oko 600 g), oguljene i iseckane na komade
  • 150 g maslaca plus maslac za oblaganje kalupa
  • 300 g keksa
  • 500 g mascarponea
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 kašicica ekstrakta od vanile
  • 1 kašicica cimeta
  • 150 ml slatke pavlake za šlag
  • 125 g brašna
  • 60 g smeđeg šećera
  • 60 g maslaca

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Priprema:

Stavite jabuke u tiganj sa smeđim šećerom i 2 kašike vode. Mešajte nekoliko minuta na umerenoj vatri dok se šećer ne otopi. Nakon toga, pustite tečnost da prokuva, pokrijte tiganj i kuvajte 4-5 minuta dok jabuke ne omekšaju (pazite da se ne prekuvaju). Iscedite jabuke, ostavite ih da se ohlade, a sirup ostavite sa strane. Izdrobite keks u blenderu ili ih stavite u vrećicu i izlupajte valjkom dok ne postanu fina smesa. Dodajte otopljeni maslac u keks smesu i mešajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Stavite smesu u podnožje kalupa koji ste prethodno namastili i obložili papirom za pečenje, a zatim ostavite da se ohladi. U velikoj činiji izmiksajte mascarpone, šećer u prahu, ekstrakt vanile i cimet. Kada se sastojci sjedine, dodajte pavlaku za šlag i miksujte dok ne dobijete gustu smesu. Rasporedite smesu na podlogu od keksa u ravnomernom sloju, a zatim stavite u frižider najmanje šest sati ili preko noći. Dodajte sirup koji je nastao kuvanjem jabuka do vrenja, a zatim ostavite da se krčka minut. Da biste napravili mrvice kojima ćete posuti kolač, zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Stavite brašno u činiju sa prstohvatom soli. Dodajte maslac i šećer i trljajte vrhovima prstiju dok ne dobijete grube mrvice. Rasporedite smesu na pripremljeni pleh i pecite oko 15 minuta, dok ne postane hrskava i zlatna. Ostavite da se potpuno ohladi na poslužavnik. Sada je vreme za posluživanje! Izvadite tortu iz kalupa i pospite je mrvicama. Dodajte jabuke, a zatim ponovno pospite mrvicama. Prelijte ovu preukusnu slatku kombinaciju sirupom koji je ostao od kuvanja jabuka i uživajte. Prijatno!

Tvoja reakcija?