Prvi 212 pregleda 27. Oktobar 2022.

Napravite pravu srpsku sarmu! Evo recepta

canva

Danas vam donosimo recept za starinsku sarmu, jelo koje retko ko odbija, da se ne lažemo...

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 750 g mešanog mlevenog mesa
  • 500 g suve barene šunke
  • 200 g suve slanine
  • 1,5 šoljica pirinča
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo peršunovog sitno seckanog lišća
  • 1 kašičica bibera
  • malo tucane ljute parike 
  • 1 kašičica brašna
  • 1/2 kašike crvene mlevene paprike
  • 2 glavice crnog luka

 | Author: printscreen/reddit/canva printscreen/reddit/canva

Postupak:

Kupus očistite, listove operite i očistite im debelu žilu po sredini. Propržite crni luk, kad blago požuti dodajte mu sitno seckanu suvu slaninu i pržite par minuta pa dodatjte mešano mleveno meso. Dok se meso prži dodajte biljni začin, peršun, malo tucane ljute paprike ako volite ljuto i bibera po ukusu.

Kad je meso proprženo sklonite sa ringle i malo ohladite i dodajte 1 jaje i lepo ga umešatjte u fil. Nakon toga uzmite zemljani sud ali ako nemate može i neki sud sa debelim dnom od livenog gvožđa. Dno lonca namažite uljem pa ga prekrite listovima kupusa. Sada ćete uzimati po list kupusa i stavljati ga na dlan dok sipate fil odozgo, presavijte krajeve unutra i tako uvijte da sarme budu vrlo čvrsto uvijene.

Onda ređajte sarme preko listova kupusa. Između sarmi stavite drugi deo suve slanine odozgo. Ako imate još sarmi naređajte još jedan red i ponovite postupak. Odozgo prekrijte listovima kupusa i nalijte vodom kako bi sarme ogrezle u vodi. Odozgo stavite foliju i izbodite je viljuškom da može da izlazi para. Prvih pola sata sarmu kuvajte na laganoj vatri, a onda je ubacim u rernu i kuvam je još 2-3 sata na 170 stepeni. Pri kraju kuvanja napravite blagu zapršku i prelijte sarme pa ih zapecite još 10-15 minuta.

To je to, postavite i uživajte!

Tvoja reakcija?