Prvi 271 pregleda 15. Oktobar 2022.

Našli smo starinski recept za podvarak

printscreen/reddit

Uh, kako nam se nekada prijede domaći podvarak. Ako ste nalik nama, sigurno ćete ceniti ovaj recept.

Domaći podvarak, recept direktno od moje bake!

Potrebni sastojci:

  • kiseli kupus (2 kg)
  • suvo meso (700 grama)
  • biber u zrnu (po nahođenju)
  • aleva paprika (2 kašike)
  • so (po svom nahođenju)
  • mast (5 kašika)
  • voda (po potrebi)
  • crni luk (jedna veća glavica)

 Postupak:

  1.  Najbolje da izaberete meso koje je malo prošarano masnoćom. Na dva kilograma kupusa bi trebao da ide otprilike 700 grama mesa, ali vi kako vama odgovara. Ako je meso bez kostiju, onda slobodno stavite malo manje, oko 500 grama.
  2. Glavicu crnog luka sitno iseckajte. U veću šerpu stavite kašiku svinjske masti i stavite na šporet da se istopi. Nakon toga dodajte luk i malo ga propržite. Dodajte meso i nalijte vodu da dođe do pola mesa. Meso ne treba da se potopi u vodi. Poklopite i na srednjoj vatri kuvajte 20 minuta. Voda da provri - polovina od sipane tako da ako treba dolijte malo. Posle 20 minuta sklonite sa vatre.
  3. U veliku šerpu za podvarak stavite kašiku masti da se otopi pa stavite seckani kupus. Uz konstantno mešanje propržite kupus oko pet minuta. Dodajte dve kašike slatke mlevene paprike i propržite još pet minuta.
  4. Izručite sve iz šerpe sa mesom i dodajte dve do tri kašike masti. Podvarak bez mnogo masti nije podvarak. Dodajte malo bibera u zrnu i soli ako je potrebno, jer je meso već slano, a i kupus.
  5. Stavite u rernu na 170 stepeni da se krčka oko pola sata. Onda promešajte, pa nalijte još malo vode. Tako pustite da se krčka dva sata uz povremeno mešanje. Ako vidite da voda baš vri dodajte mada neće biti potrebe. Ako volite mekši onda pustite još 15 minuta nek se krčka, a ako volite suv zapečen onda još sat vremena. Naravno svima je poznato da je podvarak kao i sarma sutradan lepši jer je lepo pustio ukuse.
  6. Videćete da se meso bukvalno raspada, a podvarak je kuvan u onoj supi od mesa i to daje posebnu aromu na dimljeno.
  7. Poslužite i uživajte!

Prijatno!

Tvoja reakcija?